f%c3%b8niks

«Føniks» – En norsk spillefilm om barn som pårørende

Filmen følger Jill som vokser opp med fraværende far og en mor som sliter med psykisk helse og rusproblemer.
8e965a 969b2d043e8e4e75ace590f8c3986e51 mv2 d 1296 1298 s 2
Kristin Lyse
Webredaktør
Filmen er regissert av Camilla Strøm Henriksen som også har skrevet manus med inspirasjon i egen barndom. Handlingen er satt til dagens Oslo og strekker seg over fem dager.

«Under arbeidet med filmen har jeg forstått at tematikken berører veldig mange. Det handler om barn som må ta voksenrollen i altfor ung alder og foreldre som ikke makter foreldrerollen. Og barna er lojale og stepper inn når foreldrene sliter,» forteller hun.

Jill på 14 år bor sammen med lillebroren sin og deres mor som ikke er i stand til å ta vare på hverken seg selv eller de to barna. Den lille familien står uten noe særlig nettverk og støttepersoner og Jill er nødt til å ta langt mer ansvar enn tenåringsjenter flest. 
 

Det er en rolle jeg kjenner utrolig mye kjærlighet for, samtidig som jeg også, så klart, først og fremst føler kjærlighet for disse barna.

– Maria Bonnevie

«Det er en rolle jeg kjenner utrolig mye kjærlighet for, samtidig som jeg også, så klart, først og fremst føler kjærlighet for disse barna. Når jeg leste manuset, husker jeg tenkte at det er jo forferdelige ting de går gjennom. Og det å spille hun som på en måte mange ganger utsetter dem for det er jo ikke noe morsomt,» forteller Maria Bonnevie som spiller Astrid, moren til de to barna.

Filmen har premiere på kinoer over hele landet 12. oktober.

Se bakomfilm her.

Tips & råd


Artikler med tips og råd til pårørende i ulike livssituasjoner, samt selvhjelpsmetoder.

Gå til Tips & råd

Min historie


Eit yrke her i landet har utelukkande pårørande som målgruppe. Gravferdskonsulentane eller bedemennene som dei også blir kalla.

Les mer

Finn hjelp der du bor


En landsdekkende karttjeneste hvor du kan finne hjelpetiltak for pårørende, samt regionale og nasjonale støttetiltak. 

Gå til karttjenesten

FILMARKIVET

Her finner du korte undervisningsfilmer laget av praktikere, pårørende og forskere. De fleste filmene avslutter med drøftingsoppgaver.

HJELP DER DU BOR

I vår landsdekkende karttjeneste finner du gode hjelpetiltak lokalt og nasjonalt.
Vipps: 523 001
Epost
Chat
Telefon
Ris eller ros?
Utvikling: Destino / CMS: Destinet