jul

Tips til å skape en god nok jul

"Jeg skulle ønske jeg kunne hoppe bukk over jula", sa en. Men jula kommer.
marie kopi
Marie Rein Bore
Journalist
Ved PårørendeSenteret har ansatte gjennom årene hatt mange samtaler med pårørende som av ulike grunner gruer seg til jul. Jula kan forsterke følelsene våre. Glede, tap og sorg kan få nye og sterkere nyanser.
 

Del tankene dine med noen du har tillit til.


Noen kan begynne å grue seg til jul allerede i januar. Dersom en i familien er i en ekstra sårbar livsfase, er det normalt og menneskelig å bekymre seg for hvordan jula blir. Del tankene dine med noen du har tillit til, er rådet fra PårørendeSenteret.

Å snakke med noen, kan gi hjelp til å rydde i følelsene, bli mer konkret på hvorfor man gruer seg, og se nye muligheter. Mange opplever at det å dele egne tanker med andre, kan gi en følelse av fellesskap og støtte til å stå i egne utfordringer.
 

Å snakke med noen, kan gi hjelp til å rydde i følelsene, bli mer konkret på hvorfor man gruer seg, og se nye muligheter.


Mange kan ha vonde juleerfaringer, uavhengig av hva situasjonen er for deres familie. Det å snakke sammen om forventninger kan bidra til å lage trygge og realistiske rammer rundt julefeiringen, og til å lage en god nok jul.

Forsøk å gi slipp på forestillingen om den perfekte jula. Kanskje kan det være første steg på veien mot å akseptere jula slik den er?

Å akseptere at jula ikke blir perfekt, er ikke å miste håpet eller troen på endring og gode dager. Å gi slipp på det en ikke kan gjøre noe med, kan være med på å gi plass til noe nytt. Dette kan gi rom for glede over en god nok jul.

Å gi slipp på det en ikke kan gjøre noe med, kan være med på å gi plass til noe nytt.
 

Tips & råd


Artikler med tips og råd til pårørende i ulike livssituasjoner, samt selvhjelpsmetoder.

Gå til Tips & råd

Min historie


Eit yrke her i landet har utelukkande pårørande som målgruppe. Gravferdskonsulentane eller bedemennene som dei også blir kalla.

Les mer

Finn hjelp der du bor


En landsdekkende karttjeneste hvor du kan finne hjelpetiltak for pårørende, samt regionale og nasjonale støttetiltak. 

Gå til karttjenesten

FILMARKIVET

Her finner du korte undervisningsfilmer laget av praktikere, pårørende og forskere. De fleste filmene avslutter med drøftingsoppgaver.

HJELP DER DU BOR

I vår landsdekkende karttjeneste finner du gode hjelpetiltak lokalt og nasjonalt.
Vipps: 523 001
Epost
Chat
Telefon
Ris eller ros?
Utvikling: Destino / CMS: Destinet