Alvorlig sykdom hos noen vi er glad i er krevende, både følelsesmessig, sosialt og praktisk. Ved å kjenne til hva som er normale reaksjoner og vanlige belastninger hos pårørende, kan du gjenkjenne og kanskje forebygge at negative følelser vokser og at belastningene blir uhåndterlige.
Alle kurs, grupper og andre aktiviteter ved Pårørendesenteret innstilles inntil videre. Samtaler som er avtalt på kontoret, tas nå over telefon.
– Noen synes dette er helt OK, andre ønsker å utsette samtalen inntil videre. Dette avtales i hvert enkelt tilfelle, sier daglig leder ved Pårørendesenteret, Unn Birkeland.
Oppfordrer pårørende til å ta kontakt
De ansatte ved senteret omdisponerer nå tiden slik at flere blir tilgjengelige på Pårørendelinjen som er åpen fra 09.00 til 15.00 hver dag.
– Vi har et generelt stort fokus på å forhindre smitte og tar våre forholdsregler i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalinger, fortsetter Birkeland som følger nøye med på oppdateringer og nye retningslinjer fra Helsedirektoratet.
– Vi tar imot alle spørsmål fra pårørende enten de kommer via chat, mail eller per telefon gjennom Pårørendelinjen. Der veileder vi også faggrupper som eventuelt trenger det, sier hun.
Må ta høyde for det meste
Planleggingen av Pårørendekonferansen i september går som planlagt. Birkeland håper ting vil være tilbake i normalt gjenge på det tidspunktet, samtidig som mye uforutsett kan skje.
– Vi vet ikke nå hvordan dette vil påvirke samfunnet vårt, handlingsmønsteret vårt og alle de aktørene vi er avhengige av, som for eksempel hoteller. Verden slik vi har kjent den, kan være veldig annerledes allerede om tre måneder dersom smittespredningen fortsetter å øke, påpeker hun.