Viste%20strandhotel%20bruk

← Gå tilbake

Driver hotell i særklasse

– Jo, Viste Strandhotel er et vanlig hotell også. Folk kan overnatte her, vi har hotellfrokost. Og som et vanlig hotell kan vi arrangere konferanser, vielser, bursdager, forteller hotellsjef Elisabeth Lied.
Men hotellet som ligger like ved stranda i Randaberg i Rogaland, med en fantastisk utsikt mot Nordsjøen, er samtidig spesielt og det eneste i sitt slag i Norge. Det eies av Kirkens Bymisjon, og hovedformålet med hotellet er å drive sosialt entreprenørskap.
 

Hensikten er arbeidstrening

– Vi driver hotellet på kommersielt vis. Men hensikten med driften er å gi mennesker som trenger det, arbeidstrening, sosial trening, språktrening. Når vi tilbyr arbeidstrening, leter vi etter de som trenger litt ekstra, de som ofte faller mellom to stoler, folk som strever med å få jobb, strever med ensomhet.

Det er mange som sliter med traumer av forskjellig slag, vanskelig oppvekst, en lammende sosial angst. Mange har hatt vonde erfaringer med arbeidslivet, slitt med at de føler de ikke strekker til. Noen har hatt en oppvekst så turbulent at de ikke har lært de nødvendige sosiale koder, sier hun.

Når man gang på gang har hatt følelsen av ikke å strekke til, er det forståelig at noen nærmest gir opp, ligger på sofaen, ser på tv. Så blir det vondt i ryggen. Men da sier vi: Kanskje er det ikke ryggen som er vond, kanskje er det sofaen du må opp av. Jo, det hender vi puffer litt på for å få noen i gang. Men vi vurderer situasjonen, det gjelder å tilrettelegge på riktig måte. For jeg tror alle egentlig har et ønske om å mestre. Som en sa til meg: «Takk for at jeg endelig har skjønt at det er gøy å gå på jobb».
 

Mye jeg måtte holde hemmelig

Og Elisabeth, hotellsjefen med tusen jern i ilden, sier hun skjønner dem som sliter med angst og traumer. Hun hadde selv en vanskelig barndom der faren strevde med rusproblemer:

– Jeg hadde venner, jeg var med i korps og andre fritidsaktiviteter, men jeg følte meg alltid ensom, det var så mye som skjedde hjemme, og som jeg måtte holde hemmelig. Når pappa ikke er til å stole på, føler du at du ikke kan stole på noen, og da er det vanskelig å slippe noen inn på seg, forteller hun.

– Strever du fremdeles med din vanskelige barndom?

Jeg følte meg alltid ensom, det var så mye som skjedde hjemme som jeg måtte holde hemmelig.

– Jeg kan streve fremdeles, men ikke så mye som før. Jeg kan ha følelser av å bli sviktet, men jeg kjenner samtidig at dette er barndommens følelser som dukker opp. Jeg kan bruke fornuften og holde det i sjakk, forteller hun.

Hun har fått hjelp til å bearbeide barndommen, blant annet på Pårørendesenteret i Stavanger.

 

Som det var et tomrom inni meg

– Jeg slet lenge med en følelse av tomhet, som det var et tomrom inni meg. Jeg vet at andre også har opplevd en slik tomhet, tomrom som de har forsøkt å fylle med noe; søtsaker, rus, farlige vågestykker. Da jeg forsto at denne tomheten inni meg kom til å være der, - da jeg aksepterte problemet mitt, ble livet bedre. Jeg følte at tomrommet ble noe mindre, fordi jeg skjønte at man ikke kan kreve verken av seg selv eller ektefelle eller aller nærmeste at tomrommet skal fylles, sier hun. 

– Men som travel hotellsjef og sosial entreprenør fyller du mye av livet ditt med jobb?
– Jobben er en stor del av livet mitt.  Jeg bruker å si at «jeg vil gjøre mer av det jeg liker å gjøre, sammen med de jeg liker å være sammen med». Medarbeiderne er viktige for meg, de er nære.

Elisabeth sier at livene til de som jobber på hotellet i mange tilfeller er mer turbulente enn hva de fleste andre opplever: Det kan være kronisk sykdom, det kan være skader som hemmer, psyken kan være slik at livet går litt opp og ned, livet er så skjørt, det skal så lite til for at det tipper over. Derfor er det også nødvendig med frivillige på hotellet, som kan ta et tak når det trengs, sier hun.

 

Heier på folk

Hun presser ikke, men heier på folk:

– Ett eksempel er mennesker som har blitt uføre, og som opplever at de blir mye alene. De forteller at mens avklaringsprosessen med NAV om mulig uføretrygd på en måte var en travel tid, mye møter, mye undersøkelser, strevsomt. Så da de ble uføretrygdet, var det må en måte en lettelse. Men så ble livet så stille og ensomt. Noen av dem er her som frivillige, og et par av dem har nå begynt å tenke på om de kanskje kan jobbe litt. Og nå er ordningen blitt så fleksibel at en med uføretrygd kan jobbe noe uten å miste trygderettigheter.
 

En viktig del av Viste Strandhotel er sommerleirene

– Vi må si nei til alvorlig fysisk syke barn og psykisk utviklingshemmede. Men leirene, som strekker seg over én eller to uker, er spesielt tilrettelagt for sårbare barn og unge i alderen 6 til 23 år. Det kan være barn som har en ADHD-diagnose, barn som sliter med ulike traumer, barn som kan streve noe gjennom en lang sommerferie, der lite skjer, barn de foreldre av ulike grunner ikke kan være med på ferieaktiviteter.

Da jeg forsto at denne tomheten inni meg kom til å være der, - da jeg aksepterte problemet mitt, ble livet bedre.

– Har dere planer om utvidelse av de sosiale aktivitetene på hotellet?

– Vi har begynt å arbeide med eldre som målgruppe: Planen i første omgang er å ha et tilbud på dagtid én gang i uka, der eldre kan komme og drive med ulike aktiviteter og få en gratis lunsj. Et annet tilbud kan bli Spisevenn, der en person kommer hjem til den eldre med mat og så spiser de to sammen, forteller Elisabeth.
 

Jeg har blitt sterk

– Når du nå som voksen ser deg tilbake, hvordan har den vanskelige barndommen formet deg?

– Jeg har blitt sterk, jeg tåler mye. Og jeg kjenner meg igjen i de sårbare barna vi gir tilbud til. Jeg har kjent deres situasjon på kroppen.

– Men du er ikke glad for at du hadde en slik barndom som på en måte ga styrke og tvang deg til å tåle?
– Nei, ikke glad. Men jeg sier at når det først var som det var, så er jeg fornøyd med resultatet. Jeg har klart å gjøre det vanskelige til noe som styrker meg.

 


Ressurser på dette området:
www.barweb.no - Barn av rusmisbrukere 
www.al-anon.no - Organisasjon som samarbeider med anonyme alkoholikere som også har informasjon for pårørende, men dette er ingen ren pårørendeorganisasjon
www.korspahalsen.no - Røde Kors

Tips & råd


Artikler med tips og råd til pårørende i ulike livssituasjoner, samt selvhjelpsmetoder.

Gå til Tips & råd

Min historie


Solveig og Christof Obrecht-Speth blei for sju år sidan foreldre til ei jente som blei fødd altfor tidleg. Det betydde tre månadar på sjukehus og mange dagar i spenning og uvisse om korleis det ville gå med veslejenta.

Les mer

Finn hjelp der du bor


En landsdekkende karttjeneste hvor du kan finne hjelpetiltak for pårørende, samt regionale og nasjonale støttetiltak. 

Gå til karttjenesten