Journalist Heidi Hjorteland Wigestrand

← Gå tilbake

Sterkt å møte foreldre til alvorlig syke barn

– Hva som har gjort sterkest inntrykk? Å møte foreldre til alvorlig syke barn. Jeg har sett både motet og hjelpeløsheten, og tenkt at dette hadde jeg ikke selv klart å holde ut. Men de holder ut. Og jeg håper at det ville også jeg gjøre om den dagen kom, sier Heidi Hjorteland Wigestrand.
Hun er fembarnsmor selv, 49 år gammel, bosatt på Sand i Ryfylke, forfatter og frilanser. I 21 år var hun journalist i Stavanger Aftenblad før hun valgte å slutte og deretter begynne som frilansjournalist i 2014.

Heidi har skrevet mange Min historie-saker for Pårørendesenteret om folk som er i en langvarig og vanskelig pårørendesituasjon. Disse artiklene er blant det mest delte innholdet på Pårørendesenteret.no. De skal være en del av arbeidet med å opplyse om pårørendes problemstillinger, behov, mestringsteknikker og evne til å finne livsglede tross vanskelige situasjoner og diagnoser.

– Jeg visste ikke om Pårørendesenteret. Men det er en veldig interessant plass, og jeg synes det er meningsfylt å lage saker der jeg får mulighet til å gå i dybden på folks liv, sier hun.
 

Modige pårørende

For Heidi er det viktig å inngi tillit og å ufarliggjøre intervjusituasjonen. Mange har aldri snakket med en journalist før og nå skal de snakk om det mest sårbare i livet.

– Jeg skjønner godt at de kan være nervøse, de skal snakke om vanskelige ting i eget liv. Jeg synes de er modige, og jeg må akseptere at noen trekker seg. Men de fleste våger å fortelle om sin situasjon, og jeg tror mange gjør det for å hjelpe andre pårørende. Jeg synes det er spennende å snakke med såkalt vanlige folk, heller det enn kjendiser. Vanlige folk har mye interessant å fortelle.

Jeg er takknemlig for alle som vil stille opp, det er ingen selvfølge.

Heidi får tips om mulige saker via Pårørendesenteret, folk hun møter og sosiale medier. 

– Jeg er takknemlig for alle som vil stille opp, det er ingen selvfølge, sier Wigestrand.

Hun har ofte sett pårørende som strekker seg langt for å dekke behovene til den som er syk og for å skape et best mulig liv midt oppi en umulig situasjon.

– Jeg blir jo imponert over pårørende som lever tett på, imponert over hva de klarer. Jeg tror damer av den eldre generasjon ikke har det genet som sier at man skal tenke på seg selv. Men det er klart noen strever for mye.
 

Vil ikke kalle seg selv pårørende

– Pårørende er et litt teoretisk ord. Jeg har ikke tenkt på meg selv som pårørende, men etter at jeg begynte å skrive saker for Pårørendesenteret, har jeg sett at på en måte er jeg en pårørende. Mor har hatt en kronisk sykdom gjennom mange år. Selv om jeg ikke har hatt noe omsorgsansvar for henne, ligger det der. Og ut fra den erfaring jeg har fått i møte med folk i vanskelige livsforhold, ser jeg at det kan være like tøft å være pårørende som å være syk.

Det gjør inntrykk å møte mange pårørende, de klager lite, de har lært seg å sette lista lavere. Jeg har sett at de som har begrensninger på grunn av ulike forhold, kan ha et rikere liv enn folk som tilsynelatende har alt og likevel sutrer, avslutter Heidi.

Tips & råd


Artikler med tips og råd til pårørende i ulike livssituasjoner, samt selvhjelpsmetoder.

Gå til Tips & råd

Min historie


Kona hans døde av kreft i april 2019. Ved Pårørendesenteret i Stavanger fikk Simen Holvik hjelp til å leve med sorgen.

Les mer

Finn hjelp der du bor


En landsdekkende karttjeneste hvor du kan finne hjelpetiltak for pårørende, samt regionale og nasjonale støttetiltak. 

Gå til karttjenesten