Tidligere styreleder Roar Norås har vært med Pårørendesenteret i oppturer og nedturer gjennom sine mange år som styremedlem og senere styreleder. Han ser for seg at Senteret kommer til å spille en viktig rolle for pårørende også i fremtiden.
Stavangermannen Norås har en lang og allsidig karriere innen helse- og omsorgssektoren. Etter noen år som yrkesmilitær, tok han sosialskolen. I mange år jobbet han i sosialtjenesten i Stavanger, Bergen og til slutt Randaberg, der han var sosialsjef i 15 år. Deretter ble han ruskonsulent i Rogaland fylke hos fylkeshelsesjefen, og så ble det Helse Stavanger og jobbing i et rusteam. De siste årene før han ble pensjonist, var han leder av det distriktpsykiatriske senteret (DPS) i Ryfylke.
– Bevisstheten om pårørende har alltid vært der, sier han.
Fire hovedområder
Roar påpeker fire hovedområder når det gjelder pårørendearbeid; For det første må helse- og omsorgsansatte involvere pårørende i sitt arbeid. For det andre må pårørende få den støtten de trenger. For det tredje må man ha fokus på barn som pårørende. Og for det fjerde må pårørende være et viktig fagfelt innen forskning og undervisning.
– Slik helsepolitikken er nå, skal opphold og behandling på sykehus være så kort som mulig. Det betyr at kommunene må ta mer og mer ansvar for syke og skrøpelige, der de fleste bor hjemme, og der pårørende må ta mye ansvar. Mer og mer av helsearbeidet dyttes nedover og inn i hjemmene, og der er de pårørende, sier han.
–Hva var første kontakten med Pårørendesenteret?
– Jeg visste om Marit Hølland Paulsen og hennes arbeid for å starte et Pårørendesenter. Og jeg var med på å innstille at fylket skulle betale for en stilling på senteret da jeg arbeidet hos fylkeshelsesjefen. Jeg ble medlem av Pårørendesenterets styre i 2006, og var styreleder fra 2009 til 2018.
– Hva var de tre viktigste saksområdene styret jobbet med?
– For det første å få en varig forutsigbar økonomi, for det andre å sørge for godt kvalifiserte medarbeidere, og for det tredje å ha en organisering som fungerte. Økonomien var vanskelig. Hovedutfordringen helt til nå er at vi bare har ettårig finansiering. Vi vet ikke før ved juletider hvordan økonomien blir neste år.