For at du skal få sykmelding med rett til sykepenger, må du selv være syk og ha en diagnose. Snakk med fastlegen hvis det blir for tøft å være i fullt arbeid. I slike situasjoner kan sykmeldingsdiagnosene «situasjonsbetinget psykisk ubalanse» eller «livsfaseproblem hos voksen» være aktuelle. Sorg er ikke sykmeldingsgrunn i seg selv. Tap og sorg kan imidlertid føre til sykdom og sykdomssymptomer og føre til at vilkåret for sykmelding oppfylles.
Fastlegen din er ansvarlig for oppfølging som kan bidra til at du raskest mulig kommer tilbake til vanlig arbeid. Snakk med arbeidsgiver om eventuelle tilpasninger som kan gjøre det mulig for deg å være i arbeid. Det er viktig å ha en god dialog med arbeidsgiver, utveksle kunnskap, avklare gjensidige forventninger og gjøre klare avtaler, både når det gjelder arbeidet og hvilken informasjon som eventuelt skal gis til dine kollegaer. Arbeidsgiver har plikt til å legge til rette for arbeidstaker med redusert arbeidsevne forårsaket av sykdom og andre helsemessige forhold. For mange pårørende kan det å være i jobb gi krefter og overskudd ved at oppmerksomheten blir flyttet over på andre oppgaver. Jobben oppleves som et stabilt holdepunkt i tilværelsen.
Vær oppmerksom på at du ved delvis sykemelding også har en begrensning på sykemeldingsperioden på ett år. Det betyr at selv om du bare er 20% sykemeldt, vil du etter ett år miste retten til videre sykepenger.
Du må selv avgjøre hva som er riktig for deg. Har du behov for sykmelding, ta kontakt med fastlegen din.