Seksuell helse handler om fysisk, psykisk, følelsesmessig og sosialt velvære knyttet til seksualitet. I seksualitet inkluderes kjønnsidentitet, seksuell orientering, erotikk, nytelse, glede, ømhet, begjær, intimitet og alt knyttet til graviditet og fødsel. Seksualitet angår mennesker i alle aldre og livssituasjoner, og omfatter fysiske, psykiske, åndelige, sosiale og kulturelle sider av det å være menneske.
Årsakene til at det å være pårørende kan gå ut over den seksuelle helsen er mange og sammensatte. Selv helsetilstanden til den man er pårørende til kan gi opphav til frykt eller forventninger som ikke kan innfris. Sykdommen, behandlingen og bivirkninger ved behandlingen kan gi manglende lyst, manglende evne til å gjennomføre et samleie på grunn av smerter, tørre slimhinner eller ereksjonsproblemer. Hyperseksualitet kan også oppstå, som innebærer at lyst og seksuell aktivitet øker i stor grad.
Samspillet og kommunikasjonsvansker partene imellom når en i familien er syk eller generell slitenhet i hverdagen kan påvirke lyst, ønske om nærhet og intimitet. Å unne seg å kjenne på lyst og glede i en tilværelse hvor noen er alvorlig syk kan også være vanskelig og forbundet med skam og skyld.
Jeg klarer ikke være pleier på dagtid og kjæreste om kvelden.
Pårørende
Et vanskelig, men viktig tema
For mange pårørende vil redusert seksuell helse være et tema som ikke er så lett å ta opp på eget initiativ. Kanskje er utfordringene i hverdagen så mange og tunge at seksualitet og problemer knyttet til seksuell helse ikke engang kommer opp i bevisstheten. Andre ganger kan det kjennes ubehagelig eller utrygt å ta det opp. Kanskje er det ikke så lett å finne ord som beskriver savnet eller utfordringene man opplever i hverdagen. Det er heller ikke uvanlig at pårørende er redde for å virke egoistiske ved å snakke om egne behov når en i familien er syk eller lider.
Seksuell helse er en viktig del av den totale helsen vår, og når den er god fremmer den livskvalitet gjennom hele livet. Å ta vare på sin seksuelle helse er viktig, selv om det ikke er så enkelt. Det kan kjennes godt og være nyttig å snakke med trygge samtalepartnere.
Mange fag- og støttepersoner vil kunne hjelpe til med å sette ord på følelser og situasjoner i hverdagslivet, noe som i seg selv kan oppleves som en lettelse. I tillegg kan man sammen utforske mulighetene for å endre på situasjonen. På Pårørendelinjen har alle medarbeidere fått undervisning og veiledning i seksuell helse og seksualitet for å kunne være åpne og respektfulle samtalepartnere for deg som er pårørende.
Berøring er helsefremmende
Seksualitet og seksuell helse handler om mye mer enn samleie.
Åpen kommunikasjon øker sjansen for å kunne være nær hverandre på en trygg og god måte. Da må begge parter både uttrykke sine egne ønsker og behov, men også lytte til den andres ønsker og behov. Hvis begge forteller og begge lytter, minsker risikoen for misforståelser, uriktige tolkninger.
Søk gjerne råd hos fastlegen ved tørre slimhinner, ereksjonssvikt, smerter eller andre plager som kan trenge undersøkelse og behandling. Det finnes også mange ulike typer hjelpemidler som f.eks. glidekremer hvis problemet ligger der.