Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
Ta vare på deg selv
Tilbake_pil
Tilbake

Din seksuelle helse

 Å være pårørende påvirker livet på mange måter. Vi erfarer i samtaler med pårørende at den seksuelle helsen er viktig, men at det kan være et vanskelig tema å snakke om.
shutterstock_1815494435
Seksuell helse handler om fysisk, psykisk, følelsesmessig og sosialt velvære knyttet til seksualitet. I seksualitet inkluderes kjønnsidentitet, seksuell orientering, erotikk, nytelse, glede, ømhet, begjær, intimitet og alt knyttet til graviditet og fødsel. Seksualitet angår mennesker i alle aldre og livssituasjoner, og omfatter fysiske, psykiske, åndelige, sosiale og kulturelle sider av det å være menneske.

Årsakene til at det å være pårørende kan gå ut over den seksuelle helsen er mange og sammensatte. Selv helsetilstanden til den man er pårørende til kan gi opphav til frykt eller forventninger som ikke kan innfris. Sykdommen, behandlingen og bivirkninger ved behandlingen kan gi manglende lyst, manglende evne til å gjennomføre et samleie på grunn av smerter, tørre slimhinner eller ereksjonsproblemer. Hyperseksualitet kan også oppstå, som innebærer at lyst og seksuell aktivitet øker i stor grad.

Samspillet og kommunikasjonsvansker partene imellom når en i familien er syk eller generell slitenhet i hverdagen kan påvirke lyst, ønske om nærhet og intimitet. Å unne seg å kjenne på lyst og glede i en tilværelse hvor noen er alvorlig syk kan også være vanskelig og forbundet med skam og skyld.
 

Jeg klarer ikke være pleier på dagtid og kjæreste om kvelden.

PårørendeEt vanskelig, men viktig tema

For mange pårørende vil redusert seksuell helse være et tema som ikke er så lett å ta opp på eget initiativ. Kanskje er utfordringene i hverdagen så mange og tunge at seksualitet og problemer knyttet til seksuell helse ikke engang kommer opp i bevisstheten. Andre ganger kan det kjennes ubehagelig eller utrygt å ta det opp. Kanskje er det ikke så lett å finne ord som beskriver savnet eller utfordringene man opplever i hverdagen. Det er heller ikke uvanlig at pårørende er redde for å virke egoistiske ved å snakke om egne behov når en i familien er syk eller lider.
 
Seksuell helse er en viktig del av den totale helsen vår, og når den er god fremmer den livskvalitet gjennom hele livet. Å ta vare på sin seksuelle helse er viktig, selv om det ikke er så enkelt. Det kan kjennes godt og være nyttig å snakke med trygge samtalepartnere.

Mange fag- og støttepersoner vil kunne hjelpe til med å sette ord på følelser og situasjoner i hverdagslivet, noe som i seg selv kan oppleves som en lettelse. I tillegg kan man sammen utforske mulighetene for å endre på situasjonen. På Pårørendelinjen har alle medarbeidere fått undervisning og veiledning i seksuell helse og seksualitet for å kunne være åpne og respektfulle samtalepartnere for deg som er pårørende.

​Tips og råd

  • Ikke vær redd for å søke hjelp og støtte.
  • Det kan hjelpe å snakke med andre i samme situasjon.
  • Forsøk å være åpen og nysgjerrig på egen seksualitet.
  • Vær realistisk, men med positivt fortegn. Alt er ikke mulig, men det er ofte mulig å få til noe.
  • Hvis du har overskudd til det, oppfordre din interesseforening, brukerorganisasjon eller pårørendeforening til å sette temaet på agendaen med foredrag, undervisning, temakvelder e.l.

Det vi tilbyr av tips og råd passer ikke for alle. For noen vil tipsene kanskje oppleves irrelevante, eller nærmest provoserende.

Det overskuddet som kreves for å ta tak i egne helseutfordringer, det være seg seksuelle eller andre, kan i kortere eller lengre perioder være fraværende hos pårørende.

Berøring er helsefremmende

Seksualitet og seksuell helse handler om mye mer enn samleie.

Åpen kommunikasjon øker sjansen for å kunne være nær hverandre på en trygg og god måte. Da må begge parter både uttrykke sine egne ønsker og behov, men også lytte til den andres ønsker og behov. Hvis begge forteller og begge lytter, minsker risikoen for misforståelser, uriktige tolkninger.

Søk gjerne råd hos fastlegen ved tørre slimhinner, ereksjonssvikt, smerter eller andre plager som kan trenge undersøkelse og behandling. Det finnes også mange ulike typer hjelpemidler som f.eks. glidekremer hvis problemet ligger der.
Infolapp%20med%20binders

Trenger du noen å snakke med?

Ta gjerne kontakt med Pårørendelinjen på
tlf. 90 90 48 48 eller via chatten vår.

Mange interesseorganisasjoner har egnenutviklede ressurser som handler om å ivareta den seksuelle helsen for enkelte pasientgrupper og deres pårørende.
Group%20947
Parforhold
Group%20947
Opprinnelig publisert: 4. mars 2022
Sist oppdatert: 26. august 2022
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut