Kriser og akutte situasjoner kan oppstå ved plutselige hendelser, men også ved diagnosetidspunkt, sykdomsforverring og ved tilbakefall. Når livet endrer seg brått på en uventet og uønsket måte, har vi ikke kontroll.
I akutte situasjoner preges vi gjerne av sjokk, hjelpeløshet, fortvilelse og forvirring. Tidligere erfaringer og innlærte reaksjonsmåter er ikke tilstrekkelige. Vanlige krisereaksjoner kan være uvirkelighetsfølelse, benekting, angst, uro, svimmelhet, skyldfølelse, endret tidsopplevelse, kroppslige plager, sinne, gråt og søvnvansker. I akutte kriser er det derfor viktig at du prøver å skaffe deg oversikt. Informasjonsbehovet ditt vil som regel være stort.
Dersom sykdommen, skaden eller krisen har inneholdt sterke synsinntrykk, vært akutt livstruende eller forårsaket av en ulykke, kan du oppleve posttraumatiske symptomer som flashback, påtrengende minner og mareritt. Det er vanskelig å forutsi hvordan man vil reagere i en krisesituasjon. Noen blir overveldet av følelser, noen blir apatiske mens andre reagerer med å bli svært aktive. Ingen måte er mer riktig å reagere på enn andre.