Mange pårørende kan oppleve å kjenne på følelser av skam og skyld. Slike følelser er vanskelig å håndtere.
Noen kan i perioder kjenne på skyldfølelse fordi de tenker at de burde gjort mer for den som er syk. De kan ønske at de var mer tålmodig, hadde hatt flere krefter, tålt mer eller klart å ha større oversikt. Kanskje sier du til deg selv at du burde ha gjort mer for resten av familien din, at du burde ha fulgt opp arbeidet ditt bedre, at du burde ha gledet deg over positive opplevelser eller hatt kapasitet til å følge opp aktiviteter du vet gjør deg godt på sikt?
Snakk med noen du stoler på dersom du kjenner at skyldfølelsen tærer på kreftene dine. Se for deg at din beste venn var i din situasjon: Hva ville du sagt dersom han eller hun hadde fortalt at de hadde skyldfølelse?
Å kjenne på en følelse av skam, er heller ikke uvanlig. Noen kan kjenne på skam for at de i perioder har blandede følelser overfor den som er syk. Man er uendelig glad i, men kan samtidig være lei av, og sint på, den som er syk. Andre beskriver en følelse av skam når de kjenner seg lettet for at den som er syk blir innlagt på institusjon.
Noen pårørende beskriver også en følelse av skam knyttet til sykdommens symptomer (for eksempel utseendemessige forandringer, kognitiv svikt, ukritisk atferd og aggresjon), Andre forteller at de syns det er vanskelig når den som er syk opptrer uhøflig i møte med helsepersonell, ikke «tar seg sammen», ikke tar vare på egen personlige hygiene eller bruker for mye rusmidler. Andre kan kjenne på skam fordi de ikke klarer å ta vare på barna så godt som før og ikke klarer å ivareta økonomiske forpliktelser.
Det er ikke alltid så lett å vite at det er skam en føler. Det er lettere å sette ord på opplevelsen av skyld og utilstrekkelighet uansett om vi har grunn til å kjenne på disse følelsene eller ikke. Vi viser ikke fram skammen og vi oppfører oss som om følelsen ikke er der. Å se innover og prøve å sette ord på følelsen, er et første steg. Deretter: våg å snakke om den.
Å dele en så vanskelig følelse som skam, kan gjøre den mindre. Å prøve å la være å tenke på den og undertrykke den gjør gjerne at følelsen vokser.