God informasjon kan bidra til oversikt, fellesskap, trygghet og en følelse av kontroll. Helsepersonell har en generell veiledningsplikt overfor pårørende. De kan alltid gi generell informasjon og i samråd med pasienten, spesifikk informasjon.
Generell informasjon
Helsetjenesten har en generell veiledningsplikt som innebærer at pårørende som henvender seg, skal gis generell informasjon. Generell informasjon er informasjon som du som pårørende kjenner til fra før. Om du kjenner diagnosen på sykdommen kan de gi deg generell informasjon om denne. Nedenfor er en liste over hva mer som kan være generell informasjon.
Generell informasjon, råd og veiledning til pårørende krever ikke samtykke fra den som er syk. Helsepersonell bryter altså ikke taushetsplikten om de gir deg generell informasjon. Helsepersonell kan da informerer deg generelt om denne sykdommen.
Som pårørende har du alltid rett til å få generell informasjon. Helsepersonell har plikt til å gi deg denne.
Eksempler på generell informasjon:
- Kontaktinformasjon
- Rutiner, ansatte og tilbud ved virksomheten/ enheten
- Generelt om årsaker, symptomer, behandling og prognose når diagnose er kjent
- Lovverk, saksbehandling og rettigheter
- Tilbud til pårørende, barn og voksne
- Informasjon om bruker- og pårørendeorganisasjoner
- Generelle råd til deg som er pårørende
Dersom den som er syk samtykker til at du skal få informasjon om sykdommen og behandlingen, har helsepersonell en plikt til å gi deg dette. Det kan være informasjon om diagnose, symptomer, medisiner og andre behandlingstiltak. Det er hensiktsmessig at du og den som er syk snakker om hvilken informasjon du kan få dersom tilstanden til den som er syk forverres. Fyll eventuelt ut et samtykkeskjema.
Dersom den som er syk ikke vil at du skal ha informasjon, kan du likevel kontakte helse- og omsorgstjenesten. for å få en avklaring. Du har rett til å få generelle råd og tips om hva du kan gjøre samt hvilke rettigheter du og eventuelle felles barn har.
Spesifikk informasjon
Når den som er syk samtykker til det er helsepersonell fritatt fra taushetsplikten og kan gi pårørende informasjon om helsetilstanden og helsehjelpen til den som er syk. Den som er syk skal ha avtalt med helsepersonellet hvilken informasjon som skal gis til hvem og hvilket detaljnivå informasjonen skal ha.
Eksempler på spesifikk informasjon:
- Diagnose, årsaker, symptomer og prognose
- Resultater fra undersøkelser og utredninger
- Behandlingstiltak og oppfølgingsplaner
Helsepersonell har ansvar for å gi informasjon på en slik måte at du som pårørende kan skjønne innholdet i det de formidler. Helsepersonell har ansvar for å innhente tolk ved behov.
Pasient og brukerrettighetsloven:
§ 3-3, første ledd: dersom pasienten samtykker til det skal pasientens nærmeste pårørende ha informasjon om pasientens helsetilstand og den helsehjelp som ytes. §3-5, første ledd: Informasjonen skal være tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger, som alder, modenhet, erfaring, og kultur- og språkbakgrunn. Informasjonen skal gis på en hensynsfull måte.
§3-5, andre ledd: Personellet skal så langt som mulig sikre seg at mottakeren har forstått innholdet og betydningen av opplysningene.
Les mer om helsepersonell sin taushetsplikt
her.