Ta vare på familien

I vanskelige livssituasjoner er det ingen som er viktigere for oss enn våre nærmeste. Familien står i en særstilling som støttepersoner når alvorlig sykdom rammer. Det er også familien, sammen med den som er blitt syk, som rammes hardest.

Kreft involverer hele familien, og siden pasienten ofte blir
engstelig og deprimert, smitter det over på de som står nær.

Kong Harald, 2008
 
De fleste av oss er del av små og store familier. Familien representerer for mange en trygg base, tilhørighet, fellesskap, identitet og kjærlighet. Du har noen som trenger deg, og som du trenger. Når sykdom rammer, finner mennesker ofte styrke, støtte og håp hos dem som står aller nærmest. Familier vil hverandre som regel det aller, aller beste.  

Alvorlig sykdom eller funskjonsnedsettelse fører til forandringer. Hverdagslivet endrer seg. Dagene kan være fylt opp av usikkerhet og sterke følelser. Noen ganger forandrer også samspillet i familien seg. Situasjonen krever at familiemedlemmer endrer gjøremål, væremåte og roller. Det er ikke lenger far som leverer i barnehagen. Mor er på sykehuset og besteforeldre kommer innom for å lage middag tre ganger i uken. Søster går ikke på skolen lenger, og hun er sint hele tiden. Fredagskvelder med fellesskap og kos er det ikke lenger mulig å gjennomføre. Mor gråter mye og far er blitt så stille. Endringer i samspill og hverdagsliv kan skje raskt eller langsomt. Noen ganger skjer det uten at man merker det.

Noen ganger kan man oppleve at sykdom, behandling, bekymringstanker og vanskelige følelser får alt fokus i familien. Hele atmosfæren i hjemmet påvirkes. Når den som er syk har en god periode, har alle i familien en god periode. Når en i familien blir redd, så kan resten av familien preges av den samme følelsen. Kanskje går oppmerksomheten til den som er syk på bekostning av andre familiemedlemmer? Ulike lojalitetskonflikter kan også oppstå.
 

Har et familiemedlem store smerter,
har hele familien store smerter.

Gøril Liljedal, 2007
 
Ved å være bevisste på hvordan familien deres som helhet preges ved sykdom, kan dere forebygge splittelse og vonde følelser i en situasjon der behovet for samhold er stort.

Når en person blir syk eller skadet, rammes hele familien. Slik er det bare. Det er det som er å være en familie. Å være pårørende handler om belastninger, bekymringer, avmakt og skyldfølelse, men mest om kjærlighet, utholdenhet og håp. Det er smertefullt å stå nær, men kan samtidig være dypt meningsfullt.
 

Du levde. Og vi levde sammen med deg. I kjærlighet
og sorg, i smertefulle og gode dager, i latter og gråt.

Gunnhild Corwin, 2011

Tips & råd


Artikler med tips og råd til pårørende i ulike livssituasjoner, samt selvhjelpsmetoder.

Gå til Tips & råd

Min historie


Solveig og Christof Obrecht-Speth blei for sju år sidan foreldre til ei jente som blei fødd altfor tidleg. Det betydde tre månadar på sjukehus og mange dagar i spenning og uvisse om korleis det ville gå med veslejenta.

Les mer

Finn hjelp der du bor


En landsdekkende karttjeneste hvor du kan finne hjelpetiltak for pårørende, samt regionale og nasjonale støttetiltak. 

Gå til karttjenesten