De fleste av oss kommer til å oppleve plutselige endringer og inngripende overganger i livet. Årets digitale Pårørendekonferanse setter søkelyset på hvordan vi kan finne gode veier videre og på hvordan håpet finnes selv når alt synes håpløst.
Demenssykdom rammer ikke bare den som blir syk, men også den nære familien.
Tekst:
Anne Torill Brimsø
Sykepleier, pedagog og veileder
Master i medborgerskap og samhandling
Ikke sjelden er det pårørende som merker at den som står en nær, har endret seg og at noe er galt. Da er det normalt å få bekymringstanker, og det er ikke alltid lett for pårørende å vite hva som videre er lurt å gjøre.
Nasjonalt senter for aldring og helse har, i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelse, utarbeidet boken «Pårørendestøtte - demens». Her kan du som pårørende få kunnskap, støtte og hjelp i den situasjonen du er i.
Boken er skrevet av Ane Stavrum og Trine Nordby Skjellestad, sykepleier og pårørendekoordinator i Nasjonalt senter for aldring og helse. Den er en del av Demensplan 2025.
Å få økt kunnskap kan gi trygghet og bedre forståelse, både om selve sykdommen, og hva man selv kan gjøre for å oppnå bedre livskvalitet i en vanskelig pårørendesituasjon.
Å være pårørende kan være vanskelig, uansett hvem du er pårørende til. Trenger du noen å snakke med, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på Pårørendelinjen. Den er åpen alle hverdager mellom kl. 10:00 og 17:00.