Følelser og reaksjoner
Som pårørende er man ikke den som har belastningen med å være syk eller være i en vanskelig livssituasjon, men man har likevel mange egne behov. Mange har en krevende hverdag og kjenner på skyldfølelse, ensomhet, sorg og mye ansvar. Det er utmattende å være sterk over tid.


Bitterhet over livets urettferdighet
De færreste vil innrømme bitterhet for seg selv og andre. Å gå videre, være tapper og tilgivende er verdier vi setter høyt. Bitterhet blir derimot sett på som pinlig eller skammelig. Den som rammes av sykdom har en rettferdiggjørende grunn til å bli bitter, vil mange mene. I hvert fall dersom du selv er syk. Men hva med pårørende?
Dårlig samvittighet tar ikke ferie
Oppfordringen «husk å passe på deg selv» føles ikke alltid som omsorg. Snarere som en påminnelse om enda noe du ikke mestrer. Du vet du burde, men klarer det ikke. Den dårlige samvittigheten tar mange former hos pårørende som forsøker å holde hodet over vann.


Smerten vi ikke kan ta vekk
Å bevitne andres lidelse gjør mye med oss. Særlig vond er smerten som ikke kan fjernes med en pille eller et plaster. For eksempel ensomhet hos den med psykisk sykdom, eller fortvilelsen hos den som må flytte på sykehjem. Vi pårørende kan gå i «fikse-modus», gå i oppløsning, trekke oss unna eller koble oss på.
Vanlige følelser og reaksjoner
Å kjenne på mange ulike følelser er vanlig når vi er pårørende. Erfaringsmessig vet vi at ensomhet, sorg, sinne og skam er blant følelsene som preger mange. Når pårørenderollen din krever alle fysiske og psykiske ressurser, er det heller ikke uvanlig å kjenne på tomhet.


Råd mot bekymring
Økt bekymring om fremtiden er en naturlig reaksjon hos pårørende. I perioder kan tankene, engstelse og uro ta helt overhånd. Heldigvis finnes det grep du kan ta for å bruke mindre tid på bekymring og mer tid på andre ting.
Vanlige reaksjoner hos barn som er pårørende
Det er store individuelle forskjeller på hvordan barn og unge reagerer ved alvorlig sykdom i familien. Ved å skaffe deg kunnskap om vanlige reaksjoner, kan du som voksen bli mer oppmerksom på eventuelle forandringer hos barna og vite hvordan møte dem.


Vanlige reaksjoner hos ungdom som pårørende
Ungdom som er pårørende har behov for informasjon, delaktighet, god kommunikasjon og fellesskap. Samtidig trenger ungdom muligheten til å kunne leve sine egne liv.
Pårørende kan selv bli utslitt og syke
Sykdom, avhengighet og funksjonsnedsettelser hos noen vi står nær kan være krevende, og kan også gå ut over din helse. Kunnskap om hva som er vanlig, kan hjelpe deg å gjenkjenne og dermed forebygge eller begrense følelsesmessige og helsemessige utfordringer.


Når endringer i personlighet skaper bekymring
Engstelse og sinne hos barn som pårørende
Når en forelder eller et søsken blir syk kan barn bli usikre på om det er plass til deres behov og problemer. Noen barn skrur opp volumet, blir mer engstelige eller sinte. Hvordan kan vi voksne møte dem?
