Rettigheter
Jo mindre pasienten er i stand til å ivareta seg selv, desto flere rettigheter har pårørende. Alle pårørende har rett til generell veiledning og informasjon når de henvender seg til helse- og omsorgstjenesten.


Din rett til å klage
Pårørende har en viktig stemme i helsevesenet og har rett til å klage dersom de opplever at tjenestene pasienten mottar ikke er tilfredsstillende. En klage handler ikke om å anklage, men om å bidra til forbedring og å sikre at fremtidige pasienter får den beste mulige helsehjelpen.
Taushetsplikt i praksis
Å være pårørende til en som mottar helsehjelp kan være krevende, og bekymringer for pasientens helse er naturlig. Taushetsplikten kan føles som en hindring for å få den støtten og informasjonen man trenger.


Fremtidsfullmakt
Mange av oss har ikke tenkt på hva som vil skje dersom vi blir for syke til å ta vare på oss selv og våre eiendeler. En fremtidsfullmakt kan spare oss for tid, penger og unødvendige konflikter, og sikre en mer verdig og smidig håndtering av en sårbar fase i livet.
Hva betyr det å være nærmeste pårørende?
Pårørende kan være ektefelle, barn, barnebarn, venner og naboer. Når det kommer til lovverket, skilles det mellom pårørende og nærmeste pårørende. Pasienten bestemmer selv hvem som skal være nærmeste pårørende.


Avlastning og assistanse
Som pårørende har du rett til å ha et liv som omhandler mer enn det å være omsorgsgiver. Gode støtteordninger og avlastningstiltak kan forebygge at du utvikler egen helsesvikt.
Barn og unges rettigheter
Barn og søsken som pårørende har egne, lovfestede rettigheter. Helsepersonell har lovfestet plikt til å hjelpe deg med å ivareta barn og unge som er pårørende. De skal hjelpe barn og foreldre til å mestre vanskelige situasjoner og forebygge problemer ved å gi barn og unge tidlig hjelp.


Nasjonal veileder for involvering av pårørende
I januar 2017 ble det lansert en ny nasjonal veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten. Veilederen er et tiltak for å styrke helsepersonell sitt arbeid med pårørende. Du som pårørende kan ha nytte av å gjøre deg kjent med innholdet i veilederen. Vi gjør oppmerksom på at veilederen gir anbefalinger, ikke pålegg.
Når den som er syk mangler samtykkekompetanse
Hva skjer når en person ikke lenger har samtykkekompetanse? Da skal nærmeste pårørende eller verge representere han eller henne for å bidra til at deres ønsker og behov blir ivaretatt. Det utløser også noen egne rettigheter for nærmeste pårørende, som rett til medvirkning og informasjon.
