Tips og råd

Livsbelastninger som å være pårørende til noen med alvorlig eller langvarig sykdom, kan gå ut over livskvalitet og velvære og gi redusert psykisk helse. Pårørende trenger ivaretakelse for å ha gode liv selv og for å støtte den som er syk. Her har vi samlet noen tips til hvordan du kan ta vare på både deg selv og dine kjære.

Ti råd til deg som er pårørende

Vi vet at pårørende kan være utsatt for kan være utsatt for store psykiske, fysiske, sosiale og også økonomiske belastninger. Det er det viktig å være bevisst på. Det store dilemmaet er hvordan du som pårørende best mulig både kan støtte den som er syk og samtidig ivareta deg selv.

Ta vare på barna

Når en i familien rammes av sykdom blir det enda flere hensyn å ta. Tiden strekker ikke til, du selv har det vanskelig og blir usikker på om barna får det de trenger i denne krevende situasjonen.

Klarer vi å se lyspunktene langs veien?

Sykdom og behandling innebærer mye usikkerhet og venting. Knyttet til prøvesvar, en operasjon eller siste runde med behandling. Som pårørende holder vi ofte pusten i uker og måneder inntil et endelig svar eller en målstrek. I mellomtiden er det fort gjort å gå glipp av de små lyspunktene langs veien.

Å være pårørende i arbeidslivet

Mange pårørende synes det er krevende å ha fokus på hva de selv trenger for å håndtere situasjonen. Egne behov kjennes uvesentlige når hverdagen preges av søknadsskjema, telefoner, møter, koordinering og oppfølging. Bekymringer for økonomi og evnen til å prestere på jobb, er for mange en stor tilleggsbelastning.

Er du inne i et usunt mønster?

Vi mennesker er mer tilpasningsdyktige enn vi tror. Vi mobiliserer når det trengs. Noen ganger blir imidlertid belastningene for store og langvarige. Å oppdage et usunt mønster er første skritt for å gjøre noe med det.

Grensesetting

Sykdom påvirker hvordan vi har det sammen og nødvendig grensesetting kan da bli ekstra vanskelig. For mange er det mest utfordrende med å sette grenser, ubehaget som kommer i etterkant.

Påfyll for din egen del

Mange pårørende synes det er krevende å ha fokus på hva de selv trenger for å håndtere situasjonen. Egne behov kjennes uvesentlige når hverdagen preges av søknadsskjema, telefoner, møter, koordinering og oppfølging. Bekymringer for økonomi og evnen til å prestere på jobb, er for mange en stor tilleggsbelastning.

Selvhjelpsverktøy for pårørende

Selvhjelp krever at du retter fokus mot deg selv og det som er vanskelig for deg som pårørende. Selvhjelp handler ikke om hvordan du skal forstå sykdommen og hva du skal gjøre for den som er syk. Det handler om deg og at du gjennom å være bevisst på egne tanker og handlinger, kan få mer kontroll og kjenne deg mindre overveldet.

Visste du at du kan bestille pårørendesamtale hos fastlegen?

Som pårørende er det naturlig og nødvendig å ha god dialog med fastlegen til den du er pårørende til. Noen ganger kan det være ønskelig med en samtale på egenhånd.

Er du bekymret for helsen til noen?

Vi vet at pårørende ofte har mange bekymringer. I slike situasjoner kan det være godt å ha noen å støtte seg til. Er du bekymret for helsetilstanden til den som er syk, er det lurt å ta kontakt med hans eller hennes fastlege.

Godt å vite for deg som er pårørende

Å leve tett innpå noen som sliter med sykdom, kan være både krevende og givende. Roller endres, hverdagslivets rutiner forandres og samspillet mellom dere utfordres. Å være åpen og snakke om hvordan du som pårørende kan støtte den som er syk, og hva du trenger for din egen del, er grunnleggende for å bevare et godt fellesskap.

Tips og råd for å ta vare på familien

Når sykdom rammer blir samspillet i familien endret. Evnen til å snakke godt sammen blir satt på prøve, særlig når dere er slitne eller redde. Uenigheter og misforståelser kan splitte familien i en tid hvor dere trenger hverandre. Her er noen råd og tips til hvordan å ta vare på familien.