«Pårørendepraten» er vår podcast om ulike tema som angår pårørende i Norge. Du kan også lytte til episodene på din foretrukne plattform for podcaster.
Tema:
Selvmord og selvskading
Gjest: May Vatne
45:26
Helsepersonells møter med etterlatte etter selvmord
Over 600 mennesker tar sitt eget liv i Norge hvert år. Ti ganger så mange gjør selvmordsforsøk. Mange pårørende berøres når ett menneske har det vondt. May Vatne er opptatt av hvordan de møtes av fagpersoner.
Å skade seg selv kan være en måte å kommunisere på. For foreldre og omgivelsene ellers kan det oppleves skremmende. Å forstå hva som ligger bak og hvordan være til hjelp, kan minske følelsen av maktesløshet hos pårørende.
Unge mennesker som mister en nærperson i selvmord kan kjenne på mange følelser, som sorg, savn, sinne og svik. Å møte andre i samme situasjon er til god hjelp og støtte for mange. Unge LEVE tilbyr et slikt fellesskap.
Spillavhengighet er en avhengighetslidelse. Det finnes hjelp å få både for den som er syk og til dem som er pårørende, forteller psykolog Oddvar Jordheim Tyssen i Blå Kors.
Å møte mennesker med liknende erfaringer som dem selv, er til stor hjelp for mange pårørende. Spillavhengighet Norge driver likepersonsarbeid. Britt Overby forteller om arbeidet.
Hva er vold og hvorfor er det så viktig å oppdage når noen blir utsatt for vold? Hvordan kommer man seg ut av en voldelig relasjon, og er det mulig å slutte å være voldelig?
Martins far skulle vært en trygg voksen, men utsatte i stedet sønnen for vold og trusler. Martin har skrevet bok om hvordan oppveksten har preget livet hans.
Mange barn i Norge lever med vold i hjemmet. Når mistanken dukker opp, finnes det fagpersoner som har som jobb blant annet å snakke med barn for å finne ut hva de har opplevd.
Younas har mange års erfaring fra barnevernet. I denne episoden snakker vi om barnevernets rolle, muligheter og handlingsalternativer når noen er bekymret for et barns omsorgssituasjon.