Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover

Alta er Årets Pårørendekommune 2022

– Prisen gir oss et ekstra løft og er en stor anerkjennelse for pårørendearbeidet vi driver i Alta, sier Linda Kristin Suhr, prosjektleder i pårørendeprosjektet «fra usynlig til verdsatt og inkludert».
Alta%20-%20hovedutvalgsleder%20helse%20og%20sosial%20Kristin%20Jensen%20-%20prosjektkoordinator%20Linda%20Kristin%20Suhr%20-%20ordf%C3%B8rer%20Monica%20Nielsen%20-%20foto%20Alta%20K
fv. hovedutvalgsleder helse og sosial Kristin Jensen, prosjektkoordinator Linda Kristin Suhr og ordfører Monica Nielsen. Foto Alta kommune
Prisen for Årets Pårørendekommune ble delt ut under Pårørendekonferansen 21. september. Den ble delt ut for sjette år på rad, og prisutdeler er statsråd Ingvild Kjerkol. Prisen er ingen premiering av «den beste», men deles ut til en kommune som har gjort et grundig, systematisk og synlig pårørendearbeid.

For Alta sin del handler dette blant annet om pårørendeprosjektet «fra usynlig til verdsatt og inkludert». Gjennom prosjektet «har Alta kommune tatt pårørendearbeidet på alvor. De siste to årene har de gjennomført målrettet arbeid med pårørende i alle aldersgrupper. Dette fremgår synlig av kommunens styrende dokumenter», heter det blant annet i begrunnelsen.

– Det er tydelig forventet i alle ledd at pårørende i Alta skal bli sett, hørt og involvert. Informasjon til pårørende er lett tilgjengelig på ulike nettsteder, og kommunen har informert om pårørendearbeidet sitt både i lokalpresse og på ulike arenaer. De har også eget pårørendearbeid for den samiske delen av befolkningen, sier Unn Birkeland, juryleder og daglig leder ved Pårørendesenteret i Stavanger.
 

Prisen er en anerkjennelse til alle som jobber med pårørende i Alta kommune

ordfører Monica Nielsen​

Juryen har også i sin begrunnelse merket seg arbeidet for unge pårørende. Alle lærere og alle elever på 7. trinn får opplæring i bruk av mestringsverktøy for barn som pårørende. Det er forbilledlig, sier Unn Birkeland.

For de lokale vinnerne er prisen en stor oppmuntring.

– For de pårørende er prisen et veldig viktig signal om at vi er på god vei for å løfte pårørende fra usynlig til verdsatt. Det er også en anerkjennelse til alle som jobber med pårørende i Alta, sier ordfører Monica Nielsen i Alta kommune.

Det kom inn 34 nominasjoner fordelt på 21 kommuner til Årets Pårørendekommune. Alta får prisen i konkurranse med blant andre Ørland, Oslo og Porsgrunn kommune. Prisvinneren får 10.000 kroner som skal brukes til kompetanseheving. I tillegg får kommunen et kunstverk av Stanley Stornes.

Juryen for Årets Pårørendekommune 2021 er:

  • Pårørendesenteret
  • Nasjonalforeningen for folkehelsen
  • Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP)
  • Nettverk for pårørendeforskning
  • KS
  • Fagforbundet
  • Fjorårets vinner: Kristiansand kommune
NKS veiledningssenter i Nord Norge var også med i juryen, men meldte seg inhabil på bakgrunn av nært samarbeid med Alta kommune i pårørendeprosjektet.
Logostripe%20A%CC%8AP%202021%20hvit

2020 - Eigersund kommune

Eigersund kommune mottok prisen Årets Pårørendekommune 2020 for sitt strategiske arbeid med pårørende som gruppe og ressurs.
Mer_pil
Les mer
2020 - Eigersund

2019 - Fredrikstad

Et eget pårørendesenter som hjelper de nærmeste til personer som er alvorlig fysisk eller psykisk syke, bidro sterkt til at Fredrikstad fikk prisen Årets pårørendekommune 2019.
 
Mer_pil
Les mer
2019 - Fredrikstad

2018 - Asker

I 2017 satte Asker kommune i gang det treårige prosjektet «Styrket pårørendestøtte».
Mer_pil
Les mer
2018 - Asker