Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
22. februar 2022

– Utrolig hvor mye et menneske kan klare

Marie Rein Bore (78), tidligere journalist i Stavanger Aftenblad, har jobbet frivillig for Pårørendesenteret siden 2012, og intervjuet mange pårørende. Det har gjort inntrykk.
– Utrolig hvor mye et menneske kan klare
Ellipse%2035
Bethi
Tekst:

​Bethi Dirdal Jåtun

Journalist
– Jeg har fått stor respekt for pårørende, for arbeidet de gjør, omsorgen de gir og ansvaret de tar. Det som kanskje har gjort sterkest inntrykk er møtene med pårørende til barn med til dels store vansker, sier hun.
 
Marie Rein Bore kjente Marit Hølland Paulsen som i sin tid startet Pårørendesenteret i Stavanger. Da hun ble pensjonist i 2012, utfordret Marit henne til å skrive litt for Pårørendesenteret innimellom, som frivillig.

 
Spennende mennesker

– I starten ble det ikke så mye jeg skrev, men folkene jeg møtte fascinerte meg. Det var spennende, så jeg lagde etter hvert en god del saker, husker hun.
 
Hun var også med fra sidelinjen da utformingen av det som skulle bli Pårørendesneteret.no begynte. Målet nå var ikke bare å tilby råd og hjelp til pårørende i Stavanger-området, men til hele Norge.
 
– For meg som journalist, innebar ikke dette de store endringene bortsett fra at det var viktig å finne fram til intervjuobjekter utover vår region, noe som gjorde at jeg måtte ta flere intervjuer per telefon.

 
Slitne og sterke samtidig

Hun har mange ganger tenkt: «Hvordan greier de å leve med dette?» Å se og høre hvor dønn slitne mange av de pårørende er og samtidig merke hvor sterke de er, gjør inntrykk, sier hun.
 
Hun er alltid nøye med at de hun har intervjuet skal lese gjennom det hun har skrevet, stryke og gjøre endringer alt etter hvordan de kjenner det.
 
På spørsmålet om hun i løpet av disse årene har merket seg en endring eller utvikling på pårørendefeltet, sier hun:

 

Å se og høre hvor dønn slitne mange av de
pårørende er og samtidig merke hvor sterke
de er, gjør inntrykk.


Større åpenhet nå

– Jeg opplever at stadig flere pårørende gir et ærlig bilde av hvordan det er og våger å åpne opp om situasjonen de står i. Når det gjelder pårørendesaken som sådan, mener jeg at interessen har økt. For eksempel har nylig avgåtte helseminister, Bent Høie, jevnlig løftet fram de pårørende. Og selv om kverna maler langsomt når det gjelder ressurser, har oppmerksomheten rundt feltet økt.
 
Hun påpeker ellers hvordan Pårørendesenteret har vokst i takt med dette – både i antall ansatte, i kompetanse og tilbud. Når det gjelder selve nettstedet Pårørendesenteret.no, tenker hun det er viktig å gjøre det enda bedre kjent slik at flere pårørende over hele landet kan få hjelp i sin hverdag.

 
Meningsfullt!

– Selv er jeg snart 80 år og ser hvordan en del pårørende sliter når deres nærmeste blir skikkelig gamle. Her tenker jeg at Pårørendesenteret kan gjøre en jobb med å være tydelige på at det ikke er et nederlag å ta kontakt for å be om hjelp.
 
I møte med pårørende oppigjennom har hun flere ganger tenkt hvor heldig hun er som har sluppet å ta et slikt ansvar selv. Riktignok mistet hun mannen sin for et par år siden, men strever ikke med sorgen. Savnet, derimot, lever hun med.
 
– Da er det godt å kunne gjøre meningsfulle oppgaver, som for eksempel å skrive for Pårørendesenteret.no, sier hun enkelt.


Takker for samarbeidet

Unn Birkeland, daglig leder for Pårørendesenteret, setter stor pris på den frivillige og verdifulle innsatsen til Marie gjennom de siste 10 årene.

Hun vil spesielt trekke fram hennes velreflekterte tilnærming:

– Marie har hatt en tilnærming til pårørendeperspektivet som er gjenspeilet i veldig gode, nære og tidsaktuelle saker. Hun har særlig vært opptatt av det politiske rammeverket og hvordan Pårørendesenteret kan drive med utviklingsarbeid innenfor disse rammene.

Birkeland runder av med å takke for et langt og godt samarbeid idet 78-åringen går over i en ny fase i pensjonisttilværelsen og flytter nærmere familien sin på Østlandet.

– Vi er veldig takknemlige for den jobben hun har gjort for oss i alle disse årene, og ønsker henne masse lykke til med ny tilværelse østpå, avslutter Birkeland.
 
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut