De fleste av oss kommer til å oppleve plutselige endringer og inngripende overganger i livet. Årets digitale Pårørendekonferanse setter søkelyset på hvordan vi kan finne gode veier videre og på hvordan håpet finnes selv når alt synes håpløst.
Den kjente psykiateren, forfatteren og foredragsholderen, Anne Kristine Bergem, har sagt opp stillingen sin som førstelektor ved OsloMet og ser nå fram til å begynne i det som for henne er «drømmejobben».
Tekst:
Bethi Dirdal Jåtun
Journalist
Foto: Eivind Mo Andreassen
– Jeg har hatt jevnlig kontakt med Pårørendesenteret siden 2016. Og siden 2017, da Unn Birkeland begynte som leder, har det knapt gått en måned uten at jeg har gjort et oppdrag eller på andre måter vært i kontakt med Pårørendesenteret, sier den kjente psykiateren.
Samme tanke
For noen uker siden stilte mannen henne følgende spørsmål: «Hva ville vært din drømmejobb akkurat nå?» Svaret gjorde at hun sendte en e-post til Pårørendesenteret og sa det som det var. Tjue minutter etter kom responsen fra Unn Birkeland: «Din mail er som sendt fra oven.»
– Avtalen var på plass i løpet av fire-fem dager. En fantastisk historie, smiler Bergem som nå får Pårørendesenteret som hovedarbeidsgiver og skal jobbe i en seksti prosents stilling med base i Asker, der hun bor.
Vi skal blant annet jobbe med spillavhengighet, vold i nære relasjoner og seksuell helse.
– Vi har lagt en foreløpig plan med åtte turer til Stavanger i året. Den første blir allerede i juni når Pårørendesenteret arrangerer fagdager for sine ansatte, sier hun.
– Her skal vi blant annet jobbe mer med spillavhengighet, vold i nære relasjoner og seksuell helse, alle temaer fra søknader jeg har vært med på å skrive. Det blir viktig å diskutere hvordan vi skal følge opp tildelingene.
Jobben ved Pårørendesenteret blir fleksibel i den forstand at den ikke knyttes opp mot bestemte dager og tider, men snarere mot oppgaver og prosjekter, noe som passer Bergem godt.
En kapasitet
Unn Birkeland må fortsatt klype seg i armen når hun tenker på e-posten som dukket opp i innboksen hennes mandagen for noen uker siden.
Vi opplever dette som en anerkjennelse av arbeidet vi gjør.
– Vi er henrykt over å få med oss en kapasitet som Anne Kristine Bergem på laget. Dette betyr mye ikke minst for vår egen selvforståelse. Vi opplever dette som en anerkjennelse av arbeidet vi gjør. Med Anne Kristine får vi også del i et stort nettverk både av andre organisasjoner, offentlige instanser, behandlingsapparatet og pårørendefeltet, noe som er svært verdifullt for utviklingen av Pårørendesenteret framover, sier Birkeland.
Hun forteller at samme dag som henvendelse fra Bergem kom jobbet de med planer for renovering både av Pårørendesenteret.no, men ikke minst også av Pårørendeprogrammet.no, som er Pårørendesenterets nettsted for fagpersonell. Å få Bergem med i dette arbeidet, er rene gavepakken.
Det er blitt tydelig for meg at det arbeidet som gjøres ved Pårørendesenteret er utrolig viktig og riktig.
– Anne Kristine kan være med å gi denne siden et faglig løft også inn mot leger og andre profesjoner, noe som vil gi oss et mye større perspektiv, er Birkeland overbevist om.
Hvorfor Pårørendesenteret?
Bergem skal ved siden av stillingen ved Pårørendesenteret blant annet ha en spesialrådgiverstilling i Norsk Psykiatrisk forening. Sammen med en kollega holder hun også på med et forskningsprosjekt om pårørende, som hun håper å ta med seg videre.
– Hvorfor Pårørendesenteret?
– Jo eldre jeg blir og jo lengre jeg har jobbet og hatt befaring med helsevesenet, ikke minst psykisk helsevern, ser jeg at veien er lang å gå før pårørende inkluderes slik de bør. Helsevesenet er i stor grad innrettet mot individer og ikke nettverket. Jeg tenker jo på pårørende i utvidet forstand og renger også inn venner og kolleger som pårørende. Det er blitt tydelig for meg at det arbeidet som gjøres ved Pårørendesenteret er utrolig viktig og riktig. Dernest synes jeg det er fantastisk med en organisasjon som er så handlekraftig. Jeg har stort sett jobbet i svære organisasjoner og foretak med lange beslutningslinjer. Pårørendesenteret er en organisasjon der vi kan snakke om noe som bør gjøres og så gjøre det, noe som tiltaler meg.
Uslåelig kombinasjon
Hun liker at Pårørendesenteret både engasjerer seg i høringer og påvirker på systemnivå, samtidig som de daglig er i kontakt med pårørende.
Pårørendesenteret er en organisasjon der vi kan snakke om noe som bør gjøres og så gjøre det, noe som tiltaler meg.
– Mye av arbeidet rettes direkte mot pårørende og fagfolk som jobber med pårørende. Det er en uslåelig kombinasjon.
Anne Kristine Bergem har arbeidet både klinisk med fagledelse og med administrativ ledelse i offentlig og privat sektor. Hun er tidligere leder i Norsk psykiatrisk forening, fagrådgiver i BarnsBeste, et nasjonalt kompetansenettverk for barn og pårørende. Hun er også forfatter, spaltist og foredragsholder og spesielt opptatt av psykisk helse, kommunikasjon og barn og unges oppvekstvilkår. Pårørendefeltet har hun hatt med seg helt siden hun begynte å jobbe.
Må tenke annerledes
– Hvorfor denne spesielle interessen for pårørende?
– Som turnuskandidat jobbet jeg på medisinsk avdeling der en av pasientene var en mann med en kronisk lungesykdom. Jeg fikk oppgaven om å fortelle de pårørende at vi ikke kunne gjøre mer enn å lindre. Det var en sterk opplevelse, – forferdelig å måtte fortelle dem dette, men også å måtte være der uten å kunne løse situasjonen. Som helsepersonell er vi opplært til å gå inn og fikse ting. Å være sammen med folk i det som er vanskelig, krever at vi må tenke litt annerledes. Jeg kjente at det opplevdes meningsfullt.
Å være sammen med folk i det som er vanskelig, krever at vi må tenke litt annerledes.
Drømmen er at pårørende inviteres og inkluderes som en selvsagt ting i helsevesenet. Ikke utelukkende som «stakkars pårørende», noe hun er overbevist om at jobben i Pårørendesenteret kan være med å bidra til.
Anne Kristine Bergem er en av foredragsholderne under årets Pårørendekonferanse som arrangeres digitalt 22. september. Mer om konferansen finner du her.