De fleste av oss kommer til å oppleve plutselige endringer og inngripende overganger i livet. Årets digitale Pårørendekonferanse setter søkelyset på hvordan vi kan finne gode veier videre og på hvordan håpet finnes selv når alt synes håpløst.
Bømlo bygger på det som fungerer i pårørendetilbudet
Bømlo er en av de kommunene som har fått støtte fra Helsedirektoratet til videre satsing på pårørendearbeid.
Tekst:
Marie Rein Bore
Journalist
– Vi har et godt og fleksibelt avlastningstilbud for psykiske utviklingshemmede barn. Vi vil utvide dette tilbudet til andre grupper foreldre, bygge videre på det som fungerer, sier Linda Hellen, leder for barne- og familietjenesten i Bømlo kommune.
Å satse på en slik utvidelse var rådet da hun utfordret egne medarbeidere på hva de skulle jobbe mer med innen pårørendearbeidet.
Vi ønsker å utvide tilbudet
til familier i risikosonen.
– Vi ønsker å utvide tilbudet til familier i risikosonen. Det skal være et forebyggende lavterskelopplegg, der tilbudet om avlastning kommer fra de forebyggende tjenestene, og ikke bare via barnevernet, sier Linda Hellen.
Kommunen ser nå på muligheten til å få enda et hus til avlastningstilbud slik at man kan utvikle tilbudet. Huset må ligge i nærheten av det eksisterende, slik at det er samme daglig leder, og personalet kan spille på hverandre.
– Vi er inne i det første året med tilskudd fra Helsedirektoratet. Tilskuddene går vanligvis over tre år. Til neste år har vi også planlagt fire temasamlinger for foreldre med barn som trenger avlastning.
Det er viktig å lage samlinger der
foreldre kan føle seg hjemme.
– Det er viktig å lage samlinger der foreldre kan føle seg hjemme, at det er et koselig sted med noe godt å bite i, god tid til å snakke sammen. Erfaring fra andre kommuner er at det er viktig med ulike temaer, og viktig å gi alle foreldre mulighet til å snakke.
Tema neste år blir rundt overgangen fra barn til voksen; spørsmål om egen bolig, hvilke rettigheter barna vil få som voksne, hva som fins av skoletilbud, forteller Linda Hellen.