De fleste av oss kommer til å oppleve plutselige endringer og inngripende overganger i livet. Årets digitale Pårørendekonferanse setter søkelyset på hvordan vi kan finne gode veier videre og på hvordan håpet finnes selv når alt synes håpløst.
Hvordan unngå at barn må flytte fra et fosterhjem? Ved å gi fosterhjemmet hjelp til å håndtere krevende situasjoner. Å styrke fosterforeldres kunnskap og kompetanse vil komme barna til gode. Dette var tema da barne- og familieminister Kjersti Toppe besøkte oss på Pårørendesenteret mandag.
F.v. Gry Anette Øvstegård, barne- og familieminister Kjersti Toppe, Marianne Røst Reilstad, Unn Birkeland og Maren Grøthe.
Tekst:
Borghild Eldøen
Kommunikasjonssjef
Da kunne vi presentere vårt nye prosjekt «Barn i fosterhjem – også pårørende». Der skal vi med støtte fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) utvikle et veiledningstilbud til foster- og beredskapsforeldre for å styrke tilbudet for barn i barnevernet som også er pårørende. Ofte er disse barna i lojalitetskonflikt mellom foreldre og fosterforeldre.
Dette er et veldig viktig arbeid, vi flytter disse sårbare barna altfor mye.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe
– Et prosjekt som kan bidra til å gjøre fosterhjemmene mer robuste er svært velkomment, sa statsråd Toppe etter presentasjonen.
Barn som er pårørende til foreldre med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelavhengighet, har økt risiko for egne helseplager gjennom hele livet. Vi vil utvikle et digitalt kurs der foster- og beredskapsforeldre vil få undervisning om hvordan de kan bekrefte, informere og tåle (BIT-modellen) barn som er pårørende med tilhørende eksempler og refleksjonsoppgaver.
Du kan lese mer om BIT-modellen på Pårørendeprogrammet.no – våre nettsider for fagpersoner som møter pårørende.