Ensomhet er en av de største utfordringene for pårørende. Pårørende kan selv bli syke dersom de ikke ivaretas. Samtidig opplever fagpersoner ofte å stå alene i sitt arbeid. Begge grupper har behov for arenaer der de kan møtes, utveksle erfaringer og få faglig påfyll.
Demenskoordinatorer skal se Pårørendekonferansen sammen
– Vi har gjort det i to år nå. Pårørendekonferansen er svært relevant i forhold til arbeidet vårt. Dessuten er det mye både hyggeligere og nyttigere å se konferansen sammen med andre.
Tekst:
Bethi Dirdal Jåtun
Journalist
Påmeldingen til årets digitale pårørendekonferanse 20. september har åpnet, og Camilla Svela, som er demenskoordinator i Randaberg kommune, skal i år som tidligere år se den sammen med demenskoordinatorene i nettverket hun er en del av.
Svært relevant
– Vi får stadig tilbud om kurs i forhold til demens, men har savnet kurs som går mer på samtaler og oppfølging av pårørende, noe vi opplever at Pårørendekonferansen er et svar på. Den er veldig relevant i forhold til arbeidet vårt, sier Svela som har jobbet som demenskoordinator siden 2016 og har i dag en åtti prosents stilling.
– Vi kunne selvfølgelig ha sett Pårørendekonferansen hver for oss, men det er både hyggeligere og nyttigere å se den sammen, mener hun og legger til:
Bedre sammen
– For min del får jeg også mer med meg når jeg sitter sammen med andre. Jeg blir mer konsentrert, og så setter jeg pris på de faglige diskusjonene vir får i pausene mellom innslagene.
Hun har fått med seg Pårørendekonferansen de siste par årene og liker variasjonen mellom faglige foredrag, personlige historier og humoristiske skråblikk.
– Og så spiser vi lunsj sammen. Det er også et pluss, smiler hun.
Enkelt å få til
– Hvordan har dere gjort det rent praktisk?
– En av demenskoordinatorene har booket en mindre sal med stor skjerm i kommunen der hun jobber. Sist gang var vi i Sola kommune.
– Hva med påmeldingsavgiften?
– Vi ser Pårørendekonferansen som et fagutviklingstiltak og brukte midler vi har søkt om og fått fra statsforvalteren til nettopp fagutvikling.
Planen er å delta også under årets Pårørendekonferanse 20. september, på samme måte som de to foregående årene.
God støtte
Om demenskoordinatorer ellers i landet har samlet seg i nettverk, som Camilla Svela og hennes kollegaer i Rogaland, kjenner hun ikke til, men hun vil uansett oppfordre demenskoordinatorer til å samle seg om Pårørendekonferansen, noe som jo også kan være starten på nye nettverk.
– Selv om vi jobber sammen med andre i hver vår kommune, er vi likevel alene om jobben vår, der vi arbeider veldig selvstendig. Det å ha noen du kan konferere med og bli inspirert av og snakke med om ting som er vanskelig, betyr mye. Jeg har opplevd god støtte i nettverket, og derfor er det ekstra kjekt når vi kan få en dag som dette sammen, med faglig påfyll og gode diskusjoner, noe som også styrker relasjonene oss imellom.