De fleste av oss kommer til å oppleve plutselige endringer og inngripende overganger i livet. Årets digitale Pårørendekonferanse setter søkelyset på hvordan vi kan finne gode veier videre og på hvordan håpet finnes selv når alt synes håpløst.
– Vi arbeider for et helhetlig pårørendearbeid i kommunen. Da er det viktig at alle involverte får kompetanse. En felles dag er god starthjelp, sier Inger Agnete Reppen Vrålstad.
Tekst:
Vilhelm Viksøy
Journalist og mediaansvarlig
Vrålstad leder et ettårig prosjekt i Drangedal kommune der målet er å utarbeide en helhetlig plan for kommunens arbeid i møte med pårørende. Første steg er å kartlegge, deretter må det integreres på alle nivå.
– Vi kan ikke drive et godt pårørendearbeid uten at dette er innarbeidet i måten vi tenker på i alle fagområder og sektorer.
Bred samling
Da hun så at Pårørendekonferansen åpnet for muligheten til å gjennomføre felles-samling, gikk hun til sjefen og solgte inn tanken om fagdag for alle. Ideen falt i god jord og nå skal sektorleder, enhetsledere, fagansvarlige og kanskje også oppvekstenhetene møtes.
– Vi blir 20-25 stykker. Ved å invitere til fagdag får vi kompetanseheving hos alle, ikke bare hos én eller to.
Rent praktisk rigger de kommunestyresalen og kjører fagdagen på veggen.
– Vi får storskjerm, gode stoler og matpauser. Så håper vi også det kan legges opp til noen mingle-minutter undervegs i programmet. Det stor verdi i å hviske litt sammen, sier Vrålstad, som er svært fornøyd med muligheten det legges opp til.
Ved å invitere til fagdag får vi kompetanseheving
hos alle, ikke bare hos én eller to.
– Dette er en effektiv og billig måte for oss. I «gamle dager» hadde det jo krevd både fly og hotell, da var det ikke mange vi hadde hatt råd til å sende. Nå kan vi samle alle til en arbeidsdag lokalt til nesten til samme prisen.
Lever videre
Ved å arrangere en felles fagdag på denne måten, sikrer de ikke bare at tematikken forankres bredt, men også at den lever videre etter konferansen.
– Vi kommer til å ha flere samlinger i forlengelsen der vi følger opp pårørendearbeid. Konferansen gir oss en veldig god mulighet til å komme i gang.
Men en fare ved lokale dager, er at veien til egen mail og kontor blir kort.
– Ja, vi trenger en intern forventningsavklaring i forkant der vi alle er enige om at «det er dette vi gjøre i dag». Fagdagen skal ikke være noe man stikker innom, sier Inger Agnete Reppen Vrålstad i Drangedal kommune.
Vil du gjøre som Drangedal? Eller kanskje du ønsker å delta på egenhånd?
Du finner påmeldingslink og mer info om konferansen på nettsiden pårørendeprogrammet.no.