Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
12. september 2021

Kristiansand kommune: Ser Pårørendekonferansen på storskjerm

Når årets Pårørendekonferanse streames 22. september, sitter pårørendekontakt Nina Tanggaard Lomeland, ulike fagfolk, pårørende og representanter fra lokale organisasjoner i Kristiansand i Samsen kulturhus og ser sendingen på storskjerm.
Kristiansand%20komune%201
De starter sitt arrangement 22. september klokken 0900, én time før konferansen begynner, med velkomstord fra kommunalsjefen for livsmestring og med presentasjoner fra lokale organisasjoner og institusjoner som jobber på pårørendefeltet. Så logger de seg på konferansen klokken 1000 og følger den på storskjerm ut dagen, bare avbrutt av en felles lunsj når konferansen tar lunsjpause.
 

Pårørendekonferansen er en flott anledning til å samles. Vi får skikkelig gode innlegg på storskjerm samtidig som vi kan sørge for at folk lokalt blir bedre kjent med hverandre.  


Møteplassen viktig

– Pårørende har et kjempebehov for å møte andre pårørende, men også fagpersoner og lokalsamfunnet forøvrig. Pårørendekonferansen er en flott anledning til å samles. Vi får skikkelig gode innlegg på storskjerm samtidig som vi kan sørge for at folk lokalt blir bedre kjent med hverandre. Slik får både vi som jobber med dette som fag og de pårørende flere ansikter å forholde seg til, noe som er bra, sier hun og poengterer:
 
– Målet vårt med dagen er å skape en inspirerende møteplass hvor vi kan få økt kompetanse, respekt og engasjement i møte med pårørende og for pårørende.
 
Nina Tanggaard Lomeland begynte som pårørendekontakt i Kristiansand kommune for ett år siden og fulgte Pårørendekonferansen i fjor, noe som ga mersmak.
 

Sammen med andre

– Jeg hadde ikke lyst til å sitte på hjemmekontor og se konferansen alene. Først tenkte jeg at jeg i alle fall kunne se den sammen med kolleger, men så begynte jeg å tenke større, ler hun.
 

På grunn av koronarestriksjoner kan vi dessverre ikke ta inn flere enn 40, så da blir vi 40. Forhåpentligvis kan vi samle flere neste år.


Nå blir det altså storskjerm i Samsen kulturhus i Kristiansand, som rommer 350 mennesker.
 
– På grunn av koronarestriksjoner kan vi dessverre ikke ta inn flere enn 40, så da blir vi 40. Forhåpentligvis kan vi samle flere neste år, smiler hun.
 

Streaming viktig

Sammen med kollega Monica startet pårørendekontakten i Kristiansand kommune tidlig et samarbeid med ATROP støtte & ettervernsenter og NKS Veiledningssenteret for pårørende om mestringskurs for pårørende. Det var derfor naturlig å invitere fagfolk, pårørende, kolleger og andre samarbeidspartnere til å være med på Pårørendekonferansen, sammen med dem. Hun har sansen for at konferansen streames:
 
– Det gjør at flere pårørende kan bli med, og det er viktig!
 

Pårørende er en utsatt og i noen tilfeller også kanskje en glemt gruppe. Mange pårørende er ikke gode på å ivareta seg selv. Derfor er Pårørendekonferansen så viktig. 


Da Nina Tanggaard Lomeland startet som pårørendekontakt i fjor, var det i en nyopprettet stilling. For henne var det viktig å bygge videre på det pårørendearbeidet som allerede fantes i offentlig og frivillig regi, samt kople seg på andre profesjonelle aktører. Hun snakker spesielt varmt om kollegaene Monica Fronth, Monica Gude og Svein Emil Olstad, som har vært viktige samarbeidspartnere i utviklingen av pårøremdetilbudet i kommunen og som har bidratt til at hun har fått utrettet mye i løpet av sitt første år som pårørendekontakt.
 

Løfte fram pårørende

– Vi har laget et drop-in-tilbud for pårørende, noe som er et lavterskels samtaletilbud, der vi opplever at pågangen øker. Behovet er stort. Så har vi mestringskursene, som vi til nå har arrangert to av, pluss sorggrupper for etterlatte etter selvmord. I tillegg jobber vi mye i samarbeid med andre, holder innlegg og deltar i ulike sammenhenger. Det er et utrolig spennende arbeid, fastslår hun og understreker at det både er motiverende og nyttig å kunne jobbe både i førstelinjetjenesten og på systemnivå. 
 
– Pårørende er en utsatt og i noen tilfeller også kanskje en glemt gruppe. Mange pårørende er ikke gode på å ivareta seg selv. Derfor er Pårørendekonferansen så viktig. Her kan vi løfte dem fram, se styrken i pårørende, finne løsninger, presentere mestringsstrategier og kommunikasjonsveier enten det gjelder på person- eller institusjonsnivå eller i større sammenhenger, sier hun som altså ikke skal sitte på hjemmekontor den 22. september, men i en sal med storskjerm, sammen med 39 andre. Det ser hun fram til.

Meld deg på årets digitale Pårørendekonferanse her
 
Ellipse%2035
Bethi
Tekst:

​Bethi Dirdal Jåtun

Journalist
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut