Alvorlig sykdom hos noen vi er glad i er krevende, både følelsesmessig, sosialt og praktisk. Ved å kjenne til hva som er normale reaksjoner og vanlige belastninger hos pårørende, kan du gjenkjenne og kanskje forebygge at negative følelser vokser og at belastningene blir uhåndterlige.
Barn og unge har lett for å kjenne på ansvar om noe er vanskelig hjemme. I denne filmen er det «mamma som ikke orker». Datteren lurer på om hun må slutte på fotballen for å hjelpe til.
Det er så mye hjemme som skulle ha vært gjort. Hun får hjulpet lillebror med leksene, men så er det alt det andre... «Fotballjenta» velger å snakke med en voksen via en chattetjeneste på nett.
Pårørendesenteret har i samarbeid med Sanden Media, Stiftelsen Dam og Landsforeningen for pårørende innen Psykisk helse (LPP) utviklet fire nye animasjonsfilmer. Hovedbudskapet i filmene er at det finnes hjelp og at barn trenger trygge voksne å snakke med når de har det vanskelig.
Plottene som er valgt baserer seg på tematikk Pårørendesenteret har fått i samtaler med barn og unge på senteret og gjennom «Pårørendelinjen», som er Pårørendesenterets hjelpetelefon og chattetjeneste.
– Det er viktig for oss å formidle at det kan hjelpe å snakke med noen en er trygg på, og at ting vil bli bedre. Det betyr ikke at alt blir bra eller at ting blir nøyaktig som de var, men å ta kontakt med en trygg voksen enten det er far eller mor, helsesykepleier, en trener, en lærer eller få hjelp via en chattetjeneste, er viktig å få fram, sier fagkonsulent Ingvil Aarrestad Godeset ved Pårørendesenteret.
– Om de ikke de får hjelp hos den første voksne de tar kontakt med, så oppfordrer vi dem å gå til neste, legger hun til.