De fleste av oss kommer til å oppleve plutselige endringer og inngripende overganger i livet. Årets digitale Pårørendekonferanse setter søkelyset på hvordan vi kan finne gode veier videre og på hvordan håpet finnes selv når alt synes håpløst.
Er det riktig å feste et GPS-armbånd på en person som ofte roter seg bort, men gjerne vil ut på tur? Flere og flere pårørende vil måtte ta stilling til det spørsmålet.
Tekst:
Marie Rein Bore
Journalist
Og det gjelder ikke bare GPS. Også andre overvåkningstiltak kommer i helsevesenet, der hensikten er å gi både pasient, pårørende og helseansatte større trygghet, fordi man har fått større muligheter til bruk av digital teknologi.
Men hvor går grensen for overvåkning?
Velferdsteknologi gir store gevinster både for brukerne og kommunene, er konklusjonen i en ny rapport fra Nasjonalt velferdsteknologiprogram.
Larvik er en av mange kommuner som har prøvd ut lokaliseringsredskapet GPS:
«GPS bidrar til mindre bruk av tvang, som gir mer aktive brukere og økt livskvalitet».
For nesten 70 prosent av brukerne i en undersøkelse i Larvik, bidrar GPS til at pårørende eller personale ikke behøver å avlede eller forhindre at person med demens eller kognitiv svikt går ut.
70 prosent mener også at det blir roligere og mindre konflikter dersom brukere kan gå ut når de ønsker, ifølge en SINTEF-rapport (Rapport A27871).
Flertallet av kommunene som har forsøk med lokaliseringsteknologi, har opplevd at tjenestemottaker kan bo lengre hjemme eller utsette behov for andre tjenester, ifølge Helsedirektoratet.
Når tjenestetilbud med velferdsteknologi
er godt tilpasset brukerens behov, gir det
økt trygghet og opplevelse av mestring
og selvstendighet for dem som mottar
tjenestene.
– Kristin Mehre, Helsedirektoratet
Ett av flere tiltak Bruk av GPS er bare ett av en rekke teknologitiltaksom Helsedirektoratet nå anbefaler at kommuner tar i bruk. Dette er listen:
Varslings- og lokaliseringsteknologi
Elektronisk medisineringsstøtte
Elektroniske dørlåser
Digitalt tilsyn
Oppgraderte sykesignalanlegg
Logistikkløsning for mer optimale kjøreruter
Tilskudd
I perioden 2013–2016 har 34 kommuner fått tilskudd til å prøve ut velferdsteknologi i helse- og omsorgstjenesten. Den nye rapporten konkluderer med at velferdsteknologi gir økt trygghet og bedre kvalitet på tjenestene for brukere, pårørende og ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
– Når tjenestetilbud med velferdsteknologi er godt tilpasset brukerens behov, gir det økt trygghet og opplevelse av mestring og selvstendighet for dem som mottar tjenestene, sier avdelingsdirektør Kristin Mehre i Helsedirektoratet i en pressemelding.