Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
06. juli 2023

Tenk om vi hadde fått beskjeden: «Ikke tenk på sommeren, den skal vi ta oss av!»

Uten familien hadde hun omtrent sittet i leiligheten hele sommeren gjennom. Så langt Sonja Lie er kjent med har ikke Gjesdal kommune i Rogaland sommerplaner for den 33-årige datteren hennes.
Tenk om vi hadde fått beskjeden: «Ikke tenk på sommeren, den skal vi ta oss av!»
Ellipse%2035
Bethi
Tekst:

​Bethi Dirdal Jåtun

Journalist
Datteren, som har utviklingsforstyrrelser, har i snart ti år fått et tilrettelagt tilbud gjennom Gjesdal kommune. Moren, som selv har en lederstilling i en ungdomsskole i nabokommunen, beskriver tilbudet som svært velfungerende i starten. Nå er hun imidlertid ganske oppgitt over situasjonen.
 

Stadige innstramminger

– Min opplevelse er at det gradvis blir strammet inn på ressursbruken, som i dag er på et minimumsnivå. Hadde hun ikke hatt faren, søstrene og meg, vet jeg ikke hvordan det skulle ha gått.
 
I dag får datteren besøk av en miljøterapeut en halv time to ganger daglig, mens hun tidligere fikk flere timers besøk hver dag.
 
– Jeg savner en plan, noen utviklingsmål og en bevissthet rundt hva man til enhver tid jobber med. I flere år har jeg etterlyst en systematisk jobbing og også tilbudt meg å være en ressurs i foreldregruppen, sier Sonja og legger til:
 

Ønsker mer gruppetenkning

– Jeg tenker jo at det hadde vært positivt for alle om brukerne i større grad kunne følges opp i grupper og gjøre ting sammen, istedenfor én til én. Det ville også ha gitt en langt bedre ressursutnyttelse.
 
Hun ramser opp: Matkurs, der de kunne lære seg å lage enkle middager, kurs om sosiale medier, om å sette grenser for seg selv, om økonomi – rett og slett trening for hverdagslivet.
 
– Vi snakker jo med datteren vår om disse tingene, men det betyr så mye mer om det også kommer fra andre, påpeker hun.
 
– Setter kommunen inn noen ekstra tiltak for datteren din gjennom sommeren, som jo er en spesiell tid på året?
– Ingen. Hun skal være med meg på ferie, hun skal besøke tanten i Bergen og være sammen med faren på camping, men uten familien, hadde hun ikke hatt noe tilbud i det hele tatt.
 

Ingen sommertilbud

Sonja forteller at kommunen tidligere har invitert til grilling på stranda og turer til ulike steder, men at det nå, ut fra det hun vet, ikke inviteres til noe.
 

Min opplevelse er at det gradvis blir strammet inn på ressursbruken, som i dag er på et minimumsnivå.

Sonja Lie

– Jeg skulle ønske at Gjesdal kommune hadde kalt oss pårørende inn og sagt noe om hva de tenker med denne gruppen, så vi kunne lagt noen planer og skapt en viss forutsigbarhet, sukker hun. Hun er kjent med at kommunen tilbyr et aktivitetstilbud fire ganger i uka, der datteren inviteres med, men:
 
– Hun opplever nok at de som deltar der er langt mer svakt fungerende. «Jeg kan ikke snakke med dem, mamma», sier hun.
 
Sonja presiserer at personalet og miljøtjenesten som kommer hjem til datteren, gjør en god jobb og er hyggelige og imøtekommende. Det er systemet og strukturene hun stiller spørsmål ved, samt kommunen sine innstramminger og prioriteringer overfor en sårbar gruppe.
 

Får ikke kontakt

Opplevelsen er at datteren faller mellom flere stoler. For å bøte på situasjonen, skaffet de henne nylig en hund, noe som gjør at hun kommer seg ut på tur, har selskap og kjenner på ansvar for noe utover seg selv. Dette har imidlertid skapt utfordringer for noen av miljøterapeutene, som er redde for hunder. De har derfor bedt om at hunden plasseres i et annet rom når de kommer.
 
– For datteren vår er det vanskelig å akseptere. Men kunne det ikke være mulig at noen andre, som ikke er redde for hunder, kunne følge opp istedenfor, undrer moren som i flere omganger har forsøkte å komme i kontakt med enhetslederen i kommunen, både på epost og telefon.
 
– Jeg fikk svar på telefon én gang, men da var vedkommende i en situasjon som gjorde at vedkommende ikke hadde anledning til å snakke. Etter dette har hun ikke hørt noe. Nå lurer hun på om hun skal klage til statsforvalteren, for noe må skje.
 

Slik burde det har vært

– Som pårørende er du i en type sorg i utgangspunktet. Å skulle forholde seg til et system som ikke fungerer, er veldig krevende. Tenk om vi kunne ha fått en telefon der noen sa: «Ikke tenk på sommeren, den skal vi ta oss av!»
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut