Ensomhet er en av de største utfordringene for pårørende. Pårørende kan selv bli syke dersom de ikke ivaretas. Samtidig opplever fagpersoner ofte å stå alene i sitt arbeid. Begge grupper har behov for arenaer der de kan møtes, utveksle erfaringer og få faglig påfyll.
Synes du kommunen din er bra på pårørendearbeid? Gi Pårørendesenteret en melding om det. Kanskje kan den bli Årets Pårørendekommune 2018.
Tekst:
Marie Rein Bore
Journalist
18. oktober skal helseminister Bent Høie dele ut prisen til Årets Pårørendekommune. Det skjer på jubileumskonferansen til Pårørendesenteret.
– Fristen for å melde på en kommune er 20. september. Hittil har vi fått inn rundt 80 nominasjoner, og vi tar gjerne imot flere, sier Unn Birkeland, daglig leder av Pårørendesenteret i Stavanger.
For noen år siden laget Napha (Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid) en sak der de intervjuet pårørende om hva som skjer i kommunene. Tittelen på saken var: Hvem er Norges beste pårørendekommune?
Og så var tanken født: Ja, hvem er egentlig Norges beste pårørendekommune? Er det mulig å finne ut? Etter lange diskusjoner om kriterier, endte man opp med å ville dele ut et årlig pris til en god kommune for pårørende. Prisen ble delt ut for første gang i fjor, med Ålesund som vinner.
Nå står en ny utdeling for tur. Dette er hovedkriteriene:
Systematisk arbeid for pårørende med tydelige planer for arbeidet.
Samarbeid innad i kommunen og utad til lag og organisasjoner i kommunen når det gjelder pårørendetiltak.
Involvering av pårørende.
– Hovedhensikten med prisen er å skape økt engasjement og interesse for pårørendearbeid i kommunene, sier Unn Birkeland.
Selve prisen er en sjekk på 10.000 kroner og et spesialdesignet grafisk trykk.
Med i juryen er Pårørendesenteret i Stavanger, BarnsBeste, Napha, Pårørendealliansen, Pårørendesenteret i Oslo, NKS-Veiledningssenteret for pårørende i Nord-Norge, og Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse.
Klikk på linken for å nominere en kommune til prisen Årets Pårørendekommune 2018.