Når den som er syk har rett på individuell plan og koordinator skal nærmeste pårørende gis anledning til å medvirke når den som er syk, ønsker dette.
Formålet med individuell plan og koordinator er å:
- Sikre at pasient og bruker får et helhetlig, koordinert og individuelt tilpasset tjenestetilbud
- Sikre pasient og brukers medvirkning og innflytelse
- Styrke samarbeid mellom tjenesteyter og pasient og bruker og eventuelt pårørende
- Styrke samarbeid mellom tjenesteyterne på tvers av fag, nivåer og sektorer
En person med behov for langvarige og koordinerte tjenester kan trenge bistand på flere livsområder. Individuell plan, som er et felles verktøy på tvers av fagområder og nivå, erstatter ikke behovet for detaljerte delplaner. Individuell opplæringsplan (IOP), behandlingsplaner, treningsprogrammer med mer, kan inngå som deler av den individuelle planen.
Koordinator skal sikre nødvendig oppfølging og samordning av tjenestetilbudet samt framdrift i arbeidet med individuell plan. Koordinator oppnevnes i forbindelse med individuell plan, men skal også tilbys selv om vedkommende takker nei til individuell plan. Formålet med koordinator er det samme som for individuell plan. Du som pårørende skal ikke være koordinator for individuell plan.
I utarbeidelse av planen kan du som pårørende blant annet bidra med:
- Kunnskap om den som er syk, ressurser og mestringsevne
- Oversikt over hva familie og nærmiljø kan bidra med
- Kunnskap om behovene til den du er pårørende for
- Synspunkter på utforming av mål, valg og prioriteringer i planen
Å koordinere betyr «å få til å virke sammen». Det innebærer å se tjenester i sammenheng for å oppnå helhet og sammenheng i tilbudet.
Veileder om habilitering, rehabilitering, individuell plan og koordinator (2015)
Pasient og brukerrettighetsloven:
- § 2-5: Pasient og bruker som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har rett til å få utarbeidet individuell plan i samsvar med bestemmelsene i helse- og omsorgstjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven og lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern.
- § 3-1, første ledd: Pasient og bruker har rett til å medvirke ved gjennomføring av helse- og omsorgstjenester. Pasienten har herunder rett til å medvirke ved valg mellom tilgjengelige og forsvarlige undersøkelses- og behandlingsmetoder. Medvirkningens form skal tilpasses den enkeltes evne til å gi og motta informasjon. § 3-1, tredje ledd: Dersom pasienten ikke har samtykkekompetanse, har pasientens nærmeste pårørende rett til å medvirke sammen med pasienten.
Retten til individuell plan er uavhengig av alder, diagnose og funksjon. Langvarig betyr at behovet antas å strekke seg over en viss tid, men uten at det behøver å være varig. Les mer om individuell plan
her.