Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
Ta vare på barna
Tilbake_pil
Tilbake

Å være foreldre til barn som er pårørende

Når man blir foreldre, endrer livet seg. Plutselig skal behovene til et annet menneske alltid settes foran egne behov. Det tilfører livet en ny dimensjon, men er også krevende. Når sykdom rammer familien, vil mange foreldre oppleve at barnas behov øker, samtidig reduseres gjerne foreldrenes kapasitet.
shutterstock_2112192278%20copy

Mange foreldre kan kjenne at det er vanskelig å ivareta barna når sykdom eller andre livsbelastninger rammer. Selv om du som voksen ønsker det aller beste for barna dine, er det ikke alltid lett å ha krefter nok til å gjøre det du ønsker. Det er ikke uvanlig å kjenne på dårlig samvittighet og bekymring for barnets trivsel og livssituasjon.


Alle barn og foreldre er forskjellige og takler vanskelige situasjoner ulikt. Du som forelder kjenner ditt barn best. Likevel kan det være vanskelig å vite hva som er lurt å gjøre, særlig i en situasjon preget av sterke følelser og store krav til hva du skal håndtere.

Å vite at egen sykdom gir barna vanskelige dager, er vondt å tenke på. Noen voksne kan kjenne på skyld og skam for egen situasjon. Andre har så mye sinne og uro, at det rett og slett er vanskelig å legge merke til og ta innover seg hvordan barna har det. 
 
 

Som forelder er det naturlig å ønske å skåne barna sine fra vonde og vanskelige ting. Men egentlig er det ikke mulig å skåne barn fra de vonde tankene og følelsene som dukker opp når en i familien er syk.

Anne Kristine Bergem

Å være forelder

Når sykdom rammer familien, vil mange foreldre oppleve at kravene til dem øker betydelig. Hvis det er en selv som blir syk, skal man i tillegg til alt som hverdagen krever, håndtere egne bekymringer og egen frykt. I tillegg vil det kunne gå mye tid til undersøkelser og behandling. På toppen av det, skal man fortsette å være foreldre. Barna trenger oppfølging i hverdagen som før, og i tillegg trenger de informasjon og involvering i alt som handler om sykdommen.

Hvis det er den andre forelderen som blir syk, blir man pårørende selv, med alt det innebærer av belastninger i tillegg til at man skal ivareta barna og hverdagslivet.

Når et av barna blir syke eller skadet, rammes man av det som er alle foreldres verste frykt. Det er fristende å bruke alle krefter på det syke barnet fordi det kjennes riktig. Men så er hverdagen der med jobb, middager som skal lages og gulv som skal vaskes. Kanskje har det syke barnet søsken som skal fortsette med sine liv, i tillegg til at de trenger informasjon og ivaretakelse som pårørende.

Det kan oppleves overveldende å være i slike situasjoner. Det er naturlig å føle sinne, frustrasjon og maktesløshet.
 

Å være under stress får svært sjelden fram det beste i noen.

Anne Kristine Bergem

Ingen av oss er den beste versjonen av oss selv når vi er under press. Snarere blir terskelen for å bli irritert og utålmodig lavere. Kjefter og smeller man på omgivelsene uten egentlig grunn, kan det igjen forsterke følelsen av utilstrekkelighet.

Ta vare på deg selv

Barna dine er ikke tjent med at du sliter deg ut eller at du går og bekymrer deg alene. Barna dine trenger deg i så god form som mulig. Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for å prioritere egne behov. Det finnes mange gode hjelpere som både kan og vil bidra. Det viktige er at du finner avlastning og den hjelpen som passer for deg og barna.

Dersom du har mer enn nok med å takle egen krise, er det vanskelig å møte barn og unge med innlevelse, innsikt og forståelse, og å gi tilpasset informasjon. Noen ganger går det bare ikke.

Tenk over hvordan dine følelser kommer til uttrykk

Bekymringer, stress, manglende søvn, kroppslige smerter og psykiske lidelser fører gjerne til at du har lettere for å reagere med irritabilitet. Når barn nekter å kle på seg, roter eller svarer på en upassende måte kan du ende opp med å reagere på en annen måte enn tidligere. Du kan kanskje eksplodere, begynne å gråte eller bli helt utmattet. Det er ikke lett å følge opp lekser eller sette grenser når du er utslitt, sårbar og overbelastet. I slike situasjoner er det klokt å involvere andre. Å streve mer med foreldrerollen er en vanlig følge av høyt stress og alvorlig sykdom.

Vi som voksne må forsøke å håndterer våre egne følelser og ikke la oss overvelde. Du bør ikke ta over barnets følelser fullstendig, og gå helt ned i kjelleren hvis barnet er lei seg, eller bli like sint som ungdommen dersom ungdommen er rasende. I slike situasjoner trenger barn og unge å få hjelp til å regulere sine egne følelser. Det betyr ikke at du skal skjule for barn og unge at også du er redd og lei deg, men du bør ikke miste kontrollen. Det er ikke like lett bestandig.   

Sørg for å ha andre voksne å snakke med om hvordan det er for deg å være forelder når du selv sliter. Snakk om hva du kan gjøre for å forebygge uheldig samspill med ungene og hva du kan gjøre i de situasjonene der det går galt. Si unnskyld og vær tydelig på at dine reaksjoner ikke er barnas skyld.  

Se film om følelsesmessig reguleringsstøtte til barn her.
Opprinnelig publisert: 1. februar 2017
Sist oppdatert: 21. mars 2024
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut