Ta vare på deg selv
Tilbake_pil
Tilbake

Bekymringsskuffene

shutterstock_1314099656
- Sortering av bekymringer

Hvilke bekymringer kan du gjøre noe med og hvilke bekymringer kan vente? Sortering av tanker og bekymringer kan redusere unødvendig stress og frigjøre energi.
Film: Kari Bøckmann
Bekymringer tar mye plass. De fleste pårørende vil i perioder komme i situasjoner der det er vanskelig å tenke på noe annet enn sykdommen, resultatet av behandlingen og hvordan framtiden skal bli. Det er vanskelig å tenke på noe annet. Når du grubler over det som har vært og ikke kan endres, når du tenker at du må ta alle avgjørelser med en gang eller når bekymringene som fyller deg handler om at du ikke vet hva framtiden vil bringe, er det lett å bli tappet for energi. I slike situasjoner kan det være nyttig å skrive ned og sortere bekymringene sine.

Husk: Det er ikke alle bekymringer du er i posisjon til å gjøre noe med. Det er heller ikke alle bekymringer du trenger å ta hånd om alene. Har du noen bekymringer du kan si til deg selv at «dette kan jeg ta en avgjørelse på om to uker, ikke i dag?»

Tegn opp fire skuffer:  


1. Hva må gjøres NÅ?

Hva må du gjøre umiddelbart? Hva kan ikke vente til i morgen? Hvilke konsekvenser får det om du utsetter å forholde deg til denne bekymringen noen dager?

Eksempler på bekymringer du må gjøre noe med nå:
  • Fortelle helsetjenesten om forverring av tilstanden slik at de kan gi umiddelbar hjelp?
  • Kontakte arbeidsgiver og si at du ikke kommer på jobb?
  • Ringe skolen og informere støttepersoner om berørte barns situasjon?
  • Ha mat i kjøleskapet?
 

2. Hva av det som må gjøres nå kan du BE OM HJELP til?

Hva av det som må gjøres kan du be om hjelp til å gjennomføre? Er det noen som kan sitte ved siden av deg når du ringer legen? Kan en venninne, slektning eller nabo dra ut for å handle?  
 

3. Hva KAN VENTE?

Hvilke bekymringer kan du vente med å forholde deg til? Er det noen avgjørelser du bare kan bestemme deg for å utsette å ta? Kanskje endrer forutsetningene seg? Trenger du å få mer informasjon før du kan ta en avgjørelse?

Eksempler på bekymringer som kan vente:
  • Hvilket tilbud vil den som er syk få etter utskrivelse fra sykehus om en måned?
  • Hvor skal familien dra i vinterferien?
  • Hva vil skje med min hverdag, når han/ hun kommer hjem?


4. Hva må du bare AKSEPTERE?

Sykdom har rammet familien og noen bekymringer vil du ikke kunne finne et godt svar på. Du tenker kanskje at du skulle ha oppdaget noe før? At du burde har skjønt noe, eller mast mer på legen, eller jobbet mindre eller vært mer oppmerksom?

Det er smertefullt for pårørende å forholde seg til slike tanker og følelser.

Å akseptere at slike følelser og bekymringer er tilstede, i stedet for å kjempe mot dem, kan for noen bidra til at de opplever en litt større grad av ro.  


Du kan ikke endre på at sykdommen har rammet familien. Det som har skjedd, har skjedd. Du vet ikke utfallet av behandlingen og du kan ikke lindre smerten. Noen ting er du ikke i posisjon til å gjøre noe med det, andre ting er det ikke opp til deg å styre.

Klarer du akseptere det du ikke kan endre, kan bekymringene bli litt færre.

Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut