Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
Ta vare på familien
Tilbake_pil
Tilbake

Tips og råd for å ta vare på familien

Når sykdom rammer blir samspillet i familien endret. Evnen til å snakke godt sammen blir satt på prøve, særlig når dere er slitne eller redde. Uenigheter og misforståelser kan splitte familien i en tid hvor dere trenger hverandre. Her er noen råd og tips til hvordan å ta vare på familien.
shutterstock_1721957233
Ellipse%2035
1660213337999
Tekst:

Cathrine Bull-Stien

Psykolog og journalist

Hvordan forebygge slitasje?

Unn hverandre pauser og ros hverandre for innsatsen dere gjør. Det er vanlig å bli opptatt av alt man selv gjør, men forsøk å se de andres innsats. Kanskje henter far krefter på joggetur, mens mor trenger å snakke om følelser med venninner. Familien som helhet vinner på at hver enkelt får litt tid til å hente seg inn.

Behold eller ta opp igjen kontakten med nettverket ditt. Redusert sosialt nettverk er en vanlig følge av å ha alvorlig sykdom i familien. Det skyldes at noen trekker seg unna, manglende energi og lite tid. Tenk over hvem du savner. Ta en telefon eller skrive en melding.
 

Mange pårørende forsøker å skjule tristhet, redsel og sinne i frykt for at det vil forverre situasjonen. 


Hvordan kommunisere bedre?

Gjør plass til ulike reaksjoner. Forsøk å være nysgjerrig på hverandres reaksjoner fremfor å bli irritert eller oppgitt. Noen kjenner primært tristhet, andre blir irritable, noen vil ikke snakke om det. Husk at dere står sammen om det viktigste, dere vil det beste for den som er syk.

Mange pårørende forsøker å skjule tristhet, redsel og sinne i frykt for at det vil forverre situasjonen. Å legge lokk på følelser er energikrevende. Følelsene forsvinner ikke, men vil typisk «tyte ut» i for eksempel vedvarende anspent stemning. Forsøk å vis og snakk om det som foregår på innsiden din.
 

Hvordan styrke samholdet?

Behold gamle eller lag nye hyggelige tradisjoner. For eksempel å lage ekstra god og lang frokost sammen på lørdager, som alle er med på å stelle istand.

Gjør aktiviteter sammen. Finn for eksempel et TV-spill dere kan spille sammen, fremfor å sitte på hver deres skjerm.

Hold på rutiner. Dere trenger stabiliteten rutiner gir i en utfordrende og usikker situasjon. Flere rutiner vil bortfalle i krevende perioder, så velg ut de viktigste å bevare. For eksempel leggetider, skolegang, fellesmåltider noen dager i uken og fritidsaktiviteter.

Fri fra sykdomsprat. Det vil være individuelle forskjeller på hvor mye dere trenger og ønsker å snakke om sykdommen. Start en dialog om når dette. Kanskje blir dere enige om at under middagen i dag skal alt annet som opptar dere være i fokus.

Infolapp%20med%20binders

Ta vare på familien

Ingen situasjoner er helt like, og ingen mennesker reagerer på samme måte. Familier fungerer ulikt og vil ha forskjellige behov. Likevel er det fellestrekk som går igjen og noen råd vil gjelde for de fleste familier.
Les mer her:
Group%20947
Påfyll for egen del
Group%20947
Kommunikasjon – klønete er godt nok
Group%20947
Visste du at du kan bestille pårørendesamtale hos fastlegen?
Opprinnelig publisert: 23. april 2025
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut